Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorin Paveliu, despre Legea Sănătăţii: „Ne aflăm în faţa unui fals politic. Ministrul nu are mandat să facă finanţare”
Sorin Paveliu, despre Legea Sănătăţii: „Ne aflăm în faţa unui fals politic. Ministrul nu are mandat să facă finanţare”

Sorin Paveliu, despre Legea Sănătăţii: „Ne aflăm în faţa unui fals politic. Ministrul nu are mandat să facă finanţare”

Medicul critică faptul că noua lege a Sănătaţii nu stipulează clar de unde vor veni banii.

Proiectul noii legi a Sănătaţii, care a fost pus în dezbatare publică de marţi, este văzut drept nerealist de medicul şi expertul Sorin Paveliu, pentru că nu rezolvă o problemă de fond: de unde vor veni mai mulţi bani în Sănătate.
"Ministrul Vasile Cepoi a avut o sarcină imposibilă pentru că nu are mandat politic să facă finanţare", crede expertul, care detaliază principalele hibe pe care le are legea ce îşi propune să rezolve situaţia critică din sistemul medical.
EVZ: De unde ar putea veni banii în Sănătate?
Sorin Paveliu:
Sunt două surse pentru a aduce mai mulţi bani: una o reprezintă colectarea de la cei care nu sunt impozitaţi (de la cei scutiţi prin efectul legii, firme de stat care sunt restante, dar care nu sunt executate etc.), alta ar fi creşterea contribuţiei la asigurări fie prin majorare, fie prin introducerea asigurărilor private.
Proiectul nu dă o soluţie, pentru că nu a primit una, care vine de la Guvern. E ca şi cum ai comanda un costum, dar nu spui pentru cine, cât este de înalt sau de gras.
Se spune că în ultimii ani au crescut consistent banii cheltuiţi în Sănătate, însă asta nu se resimte şi în calitate. În aceste condiţii, de ce este nevoie de fonduri mult mai mari la Sănătate?
Oamenii îmbătrânesc şi consumă servicii medicale mai multe. În plus, avem din ce în ce mai multe tehnologii scumpe care intră pe piaţă. Banii sunt relativ aceiaşi, iar presiunea e teribilă şi există şi în ţări cu sistem sanitar aşezat.
La acelaşi pachet de servicii ca în Germania, noi cheltuim de zece ori mai puţini bani plătind foarte prost medicii. În aceste condiţii, ori reduci pachetul de servicii, ori încerci să dai mai mulţi bani.
Doar faptul că abureşti cu o lege a Sănătaţii nu ţine de foame nimănui. Chiar face foarte mult rău, pentru că înseamnă că în acest an nu vom modifica bugetul Sănătaţii şi încă 12 luni vom sta în aceeaşi mizerie.
Legea propune totuşi lucruri clare privind finanţarea: medicii să nu mai fie bugetari şi să fie plătiţi după performanţă, introducerea asigurărilor private.
Ca să scoţi personalul medical din zona bugetară, e suficient să modifici legea salarizării bugetarilor, nu ai nevoie de o nouă lege a Sănătaţii. Iar asigurările private sunt voluntare prin definiţie, iar românii nu îşi vor da banii pe aşa ceva. Asta pentru că premisa de la care s-a plecat e structural greşită.
În ţările bogate, se cheltuiesc prin asigurări private 25% din ceea ce se consumă în sistemul de sănătate. Noi am depăşit acum această limită, prin ceea ce românii cheltuiesc pe servicii medicale pe lângă asigurarea publică.
Şi atunci, ce rost mai are această lege?
Nu avem nevoie de o lege a Sănătăţii, avem tot ce ne trebuie. Banii nu pot veni decât de la bugetul de stat. Lăsăm deoparte ce ţine de asigurări şi finanţăm de la buget tot ce ţine de urgenţă şi toate programele de sănătate, indiferent cât sunt de mari.
Două milioane de euro pe zi din taxa de clawback
Credeţi că va modifica Guvernul taxa de clawback? De ce nu a făcut-o încă în condiţiile în care au ajuns la un acord cu producătorii de medicamente?
Taxa de clawback va fi modificată dintr-un motiv clar: va duce la incapacitatea de plată a celor care vând medicamente, în special a producătorilor de medicamente ieftine.
Nu au modificat-o încă pentru că orice întârziere îi ajută să mai scoată nişte bani. Mai concret, fiecare zi în care legea este în vigoare în forma actuală aduce în bugetul de stat o sumă considerabilă, 2 milioane de euro.
"Proiectul nu dă o soluţie pentru că nu a primit una de la Guvern. E ca şi cum ai comanda un costum, dar nu spui pentru cine, cât de înalt, cât de gras este", explică plastic Sorin Paveliu
400 de euro
este suma
estimată a fi plătită anual pentru o asigurare privată de sănătate

CARTE DE VIZITĂ

SORIN PAVELIU, medic şi farmacolog

  • A fost expert în Ministerul Sănătăţii (1993-1995).
  • A fost director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (1999-2000) .
  • Deputat, membru al Comisiei de Sănătate (2004-2008).
  • Din 2003, este şeful catedrei de farmacologie la Facultatea de Medicină a Universităţii "Titu Maiorescu".

Citiţi şi:

  • Vasile Cepoi: "Nu este exclus ca şi alte structuri, cum ar fi sindicatele, să poată să îşi creeze propriile case de asigurări"
  • Spitalele publice se transformă în "SRL-uri"
  • NOUA LEGE A SĂNĂTĂŢII: Spitalele se vor conduce singure, iar medicii se transformă în liber profesionişti
  • Lege în Sănătate după model belgian. Schimbări care lovesc la buzunar

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.