Evenimentul Zilei > Justitie > Sorin Ovidiu Vîntu, alias Haralambie, adus la Parchet. Încerca să fugă din țară
Sorin Ovidiu Vîntu, alias Haralambie, adus la Parchet. Încerca să fugă din țară

Sorin Ovidiu Vîntu, alias Haralambie, adus la Parchet. Încerca să fugă din țară

Vîntu deținea acte de identitate false, emise în Republica Moldova, pe numele de Sorin Haralambie. El a fost reținut de Poliție și adus la Parchet pentru audieri. Mâine, Sorin Ovidiu Vîntu are termen final la Înanta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul fugii din ţară a lui Nicolae Popa, dosar în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Până în acest moment, afaceristul nu avea interdicția de a părăsi țara.

Update 11.15 Afaceristul a părăsit Parchetul General arătând că nu s-a folosit niciun act fals. El susține că cineva s-a folosit de fotografia sa.”Este o aberaţie. Mă cunoaşte o ţară întreagă. E cineva din România care nu ştie cine sunt, cum mă cheamă”, a precizat Vîntu
Pe actul de identitate apare și un CNP fals. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe numele unui cetăţean moldovean, autorităţile din Republica Moldova au eliberat un buletin de identitate şi un paşaport pe care sunt aplicate fotografii care nu aparţineau acestuia.
Vîntu de Republica Moldova
Imaginea existentă în cadrul fişei personale a cetăţeanului moldovean a fost înaintată autorităţilor române care au constat că, după anumite elemente, aceasta corespunde înfăţişării cetăţeanului român Vîntu Sorin Ovidiu. Ca urmare a verificărilor efectuate de către autorităţile române, s-a stabilit în mod cert, prin intermediul unei constatări tehnico-ştiinţifice, că fotografia din fişa personală a cetăţeanului moldovean îl reprezintă pe Vîntu Sorin Ovidiu.
Pașaport și buletine false
În cauză există indicii temeinice că numitul Vîntu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate şi a unui paşaport de către autorităţile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa şi datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevăzute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 şi art. 323 din Codul penal.
Problemele lui SOV
Sorin Ovidiu Vîntu se află implicat în două dosare aflate pe rol la Tribunalul București. Într-un caz este acuzat de delapidare și are termen pe 17 februarie. În celălalt dosar, Petromservice, Vîntu este citat pentru 3 februarie, fiind acuzat de spălare de bani. Mâine, instanța supremă ar trebui să judece ultimul termen în dosarul lui Nicolae Popa, în care Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Vîntu a fost găsit vinovat pentru că i-a trimis bani şi l-a sprijinit pe Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor şi SOV Invest, firmele prin care Vîntu a delapidat FNI. Vîntu l-a ajutat pe Popa în timp ce acesta se ascundea în Indonezia, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.