Solomon: „Filmul nu vrea să incrimineze pe nimeni”

Solomon: „Filmul nu vrea să incrimineze pe nimeni”

Regizorul documentarului „Kapitalism - reţeta noastră secretă”, care se lansează săptămâna viitoare, spune că nu a intenţionat să-şi atace personajele.

„Lucrarea lui Marx se scrie în original cu litera K. Tot cu K încep în rusă cuvintele Komsomol, Kommunist şi KGB. Kakania era denumirea metaforică a bătrânului Imperiu austro-ungar (k und k, adică kaiserlich und koniglich, chesaro-crăiesc), dată de scriitorul Robert Musil unei societăţi putrede şi birocratice. Kapitalismul românesc este o combinaţie kăkănie a tuturor acestor ingrediente”, îşi motivează Alexandru Solomon majuscula din „Kapitalism - reţeta noastră secretă”, documentarul care se lansează în cinematografe vineri, 23 aprilie.

„Sigur că am fost foşti”

Cu două zile înainte, pe 21 aprilie, la premiera de gală de la Cinema Studio, din Capitală, sunt invitaţi eroii capitalismului autohton: Dinu Patriciu, Gigi Becali, Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Copos, George Becali, Dan Diaconescu, George Pădure.

Filmul a captat atenţia presei în decembrie anul trecut, când o versiune scurtată cu 30 de minute - cea pentru marele ecran are 80 - a fost difuzată pe canalul franco-german Arte.

Imaginându-şi cu ce ochi ar vedea Nicolae Ceauşescu Bucureştiul anilor 2000, Solomon se întoarce la primele clipe de viaţă ale capitalismului, când Dan Voiculescu făcea cei dintâi paşi înspre titulatura de mogul, Dinu Patriciu îşi înfiinţa prima firmă privată din România (un birou de arhitectură), iar Ioan Niculae, fost angajat al Securităţii în anii ’80, începea să aplice ce învăţase la serviciul pentru comerţ exterior.

„Sigur că am fost foşti, dar pe cine a prins Revoluţia la maturitate, în aşa fel încât să poţi să începi o afacere? Pe cei ca mine, care aveau 34-35 de ani în 1989! Vrând-nevrând, a trebuit să intrăm în sistem. Ce altceva puteai face la Revoluţie? Ce trebuia să fac? Să dispar? Dacă eu ştiam să fac ceva, să nu fac pentru că am lucrat cu comuniştii la comerţ exterior? Care este problema? Avem vreo vină în treaba asta?”, se apără patronul InterAgro, Ioan Niculae. Şi el, şi Patriciu, şi Voiculescu - acesta din urmă, suspectat după Revoluţie că ar fi con tribuit la dispariţia a 2 miliarde de dolari din conturile Securităţii - făceau, în 1991, primul milion de dolari.

„Nu poţi să ai succes decât dacă furi”

Nonşalant, Dinu Patriciu rezumă formula de succes. „Capitalismul e imoral. E xistă un fel de mitologie pe dos a succesului: nu poţi să ai succes decât dacă furi”. Drept concluzie, o mărturisire cinică: „M-am distrat foarte bine anii ăştia. Şi mi-a plăcut”.

Solomon nu e interesat nici de întrebări care să-şi pună în dificultate interlocutorii, nici de sentinţe, ci de ingredientele general-valabile ale capitalismului construit pe ruinele socialismului.

„N-am fost bun la caft niciodată, recunosc. Nu cred că trebuie să te poziţionezi ca inamic şi să tragi cu mitraliera în interlocutorul tău”, a declarat regizorul ieri, la conferinţa de presă de lan sare a filmului, provocat de reproşul jurnalistului Cristian Tudor Popescu că nu şi-a „deranjat” personajele cu întrebări in comode. Alte voci i-au reproşat lui Solomon tezismul, încercarea de a demonstra că, în esenţă, „capitalismul e rău” - în stilul lui Michael Moore.

„Noi ne încadrăm bine într-o specie de capitalism existent în lumea a treia, dar nu cred că asta ne-am dorit.“, ALEXANDRU SOLOMON, regizor

DOCUMENTARE

„Cei mai mulţi au refuzat să apară”

Pentru că Sorin Ovidiu Vîntu şi Ovidiu Tender au refuzat să vorbească, Alexandru Solomon a inserat imagini de arhivă din perioada în care erau anchetaţi în dosarele FNI, respectiv RAFO.

„Au fost mai mulţi cei care au refuzat decât cei care au acceptat. Tender, Bittner, Popoviciu, Păunescu, Cataramă, Columbeanu, Micula, foarte mulţi. Vîntu m-a refuzat. Răspunsul lui a fost că nu e pregătit. Ceilalţi au zis că nu vor să intre într-o asemenea combinaţie”, a explicat Solomon.

Câţiva dintre cei care au acceptat au căzut la montaj, dar vor apărea pe DVD: Sebastian Ghiţă, de la Asesoft, Radu Ouatu, cu firma Apolodor, şi doi bancheri, Dan Pescariu şi Răzvan Temeşan.

„Filmul nu vrea să-i incrimineze pe cei 6-7 oameni din film, ci discută despre această reţetă”, a adăugat cineastul. Potrivit unui raport citat în documentar, peste 460 de dosare de mare corup ţie au rămas nerezolvate.

Ne puteți urmări și pe Google News