Evenimentul Zilei > International > Soldaţii francezi, acuzaţi de tortură
Soldaţii francezi, acuzaţi de tortură

Soldaţii francezi, acuzaţi de tortură

Armata suedeză a acuzat oficial forţele Franţei desfăşurate în misiunea UE din Republica Democratică Congo că ar fi torturat civili în timpul operaţiunii Artemis din 2003, prima desfăşurare militară internaţională a blocului european.

Potrivit unui comunicat postat pe internet de forţele regale suedeze, citat de „Deutsche Welle“, primul denunţ cu privire la torturile comise de soldaţii francezi a fost înregistrat în mai 2007, iar cercetările ulterioare au arătat că acuzaţiile sunt foarte probabil reale.

Conform unui consilier juridic al armatei suedeze, „metode asemănătoare torurii“ au fost folosite în timpul misiunii Artemis, în care UE a acţionat pentru prima dată fără susţinerea NATO sau a altor organizaţii internaţionale pentru a proteja populaţia civilă de rebelii congolezi din nordul ţării.

Revista suedeză „Uppdrag Granskning“ susţine chiar că militarii suedezi au fost martori la un incident în care un civil congolez a fost torturat de militarii francezi care conduceau operaţiunea. Bărbatul ar fi fost bătut şi strangulat ore întregi de soldaţii forţelor franceze, tortura nefiind întreruptă decât după intervenţia suedezilor pe lângă comandamentul francez.