Evenimentul Zilei > Social > Slănina cu ceapă, un miracol pentru sănătate sau o bombă calorică? Cele 10 porunci pentru organism
Slănina cu ceapă, un miracol pentru sănătate sau o bombă calorică? Cele 10 porunci pentru organism

Slănina cu ceapă, un miracol pentru sănătate sau o bombă calorică? Cele 10 porunci pentru organism

Slănina cu ceapă este la mare căutare în perioada Sărbătorilor de iarnă, dar mulți români se întreabă dacă aceasta este sănătoasă sau nu. Medicii au enumerat beneficiile, dar și cu ce probleme ne putem confrunta dacă facem excese.

Slănina are o mulțime de beneficii pentru organismului uman, precum întărirea sistemului imunitar, iar lista efectelor pozitive e lungă. Chiar dacă ea are mult colesterol, specialiștii spun că poate fi consumată cu moderație.

Cantitățile mici de slănină de porc au același aport de grăsimi ca și uleiul de măsline sau somonul. Dacă ai dureri articulare, cel mai eficient este ca înainte de culcare să freci bine articulațiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care să adaugi o lingură de miere de albine.

Dacă ai dureri dentare, poți aplica o felie mică de slănină nesărată pe dintele dureros, între gingie și obraz, timp de 25-20 de minute. Este recomandat fumătorilor să consume puțină slănină deoarece are seleniu în compoziția sa, care întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea organelor vitale.

Mai mult, slănina protejează stomacul și te scapă de durerile dentare.Persoanele care se confruntă cu dureri dentare pot aplica o felie mică de slănină pe dintele cu pricina, între gingie şi obraz.

Cantităţile mici de grăsime din slănină reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac. În plus, sprijină tonusul vascular.

Slănină de porc tradițională
Sursa: arhiva EVZ

Cele 10 porunci pentru organism

Nu doar alimentația este importantă. Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele 10 porunci ale organismului pe care oamenii trebuie să le respecte.

„Sunt cele 10 porunci, nu cele din Biblie, ci alte 10 pentru organismul meu.

1. Trezirea cât mai de dimineață. Încep la 5, 5:30 maximum..

2. Deschizi geamul și inspiri aerul pentru ca oxigenul să meargă în creier, în inimă.

3. Un pahar cu apă, două pahare cu apă, apă plată, fără alte medicamente… fără nimic. Încetișor, nu vă grăbiți.

4. Dușul de dimineață.

5. Fără breaking news… ci puneți o melodie plăcută, ce vă place mai mult.

6. Micul dejun… chiar dacă îi spune „mic”, încercați să stați la masă, încercați să îl luați în liniște, nu pe fugă. De mâncat lucruri cât mai plăcute, să-i placă creierului. Noi micul dejun îl luăm pentru stomac pentru a porni tot organismul.

7. Deplasarea spre serviciu. Nu trebuie făcură în fugă și în claxoane, e o greșeală totală! Apoi toate lucrurile se aranjează de-a lungul zilei”, a spus Vlad Ciurea.

Următoarele trei porunci se referă la masa de prânz, la cină și la consumul de ecrane de care abuzăm zilnic.

„8. Nu faceți exces de telefonie mobilă și de calculator. A trecut o oră, ne uităm pe fereastră, ieșim puțin afară.

9. Masa de prânz trebuie să fie foarte ușoară, iar masa de seară trebuie să fie, de asemenea, ușoară.

10. Cina trebuie să fie urmată de duș și ”nani”. În timpul somnul, organismul funcționează și curăță funcțiile neurale care pot merge peste noapte și creează o stare de bine pentru a doua zi”, a spus medicul.

Moderația este cheia

Neurochirurgul a mai declarat că moderația este foarte importantă. „Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre și cer. Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul!

Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația. În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem, este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații.

Răspunsul este: un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor de place slana cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru! Și să știi clar, că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin.

Dacă vrei să faci un efort fizic, trebuie să mănânci într-un anumit fel. Dacă ești la mare, trebuie să mănânci lucruri foarte ușoare. Răspunsul meu este: adaptat condițiilor și a celor pe care le-ai primit din educație și din această coloană a umanității”, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea, în cadrul podcast-ului lui Damian Drăghici.