Slănina de porc revine la gloria de altădată. Nutriționiștii ne prezintă beneficiile acestui preparat tradițional

Slănina de porc revine la gloria de altădată. Nutriționiștii ne prezintă beneficiile acestui preparat tradițional Sursa: arhiva EVZ

În ultimii ani, slănina de porc s-a ales cu o reputație mai puțin bună. Deși altădată era lăudată și considerată un aliment benefic organismului, în zilele noastre ea nu mai este privită cu ochi buni. Astăzi se vorbește despre uleiul de măsline și somon, fără a se cunoaște cu exactitate beneficiile unui produs tradițional românesc. Nutriționiștii au decis să salveze imaginea slăninii de porc și prezintă o listă lungă de beneficii.

Slănina de porc conține mult colesterol, iar acest lucru a determina românii să evite consumul ei. Nutriționiștii au pus-o într-o lumină proastă, însă produsul tradițional nu este atât de nociv sănătății dacă știi cum și în ce cantități să îl consumi. Cantitățile mici de slănină de porc au același aport de grăsimi ca și uleiul de măsline sau somonul, atât de recomandat de specialiști.

Din dorința de a readuce produsele tradiționale într-o lumină mai bună, cercetătorii au efectuat o serie de teste, comparându-le pe acestea cu alte alimente care au primit o promovare extrem de mare în ultima perioadă. În urma analizelor, se pare că alimentele pentru care optăm astăzi conțin mai multe substanțe dăunătoare față de produsele tradiționale.

În cadrul acestor teste, cercetătorii în nutriție au redescoperit beneficiile slăninii de porc. Produsul tradițional românesc conține acid arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului și nu creșterea lui. De asemenea, acidul îmbunătățește funcțiile de protecție ale organismului și este absolut necesar pentru producerea compușilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune și reacțiile inflamatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Slănina de porc nu este atât de nocivă organismului dacă ea este consumată în cantități mici, în funcție de efortul fizic depus.

Mihaela Bilic este unul dintre nutriționiștii care au recomandat mereu consumul de slănină de porc în cantități moderate. Pe paginile de pe rețelele de socializare, nutriționistul vorbește despre beneficiile produsului tradițional, ba chiar face comparații între acesta și uleiul de măsline sau somonul.

“Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa. Iată o analiză concretă a conţinutului de acizi graşi din slănina acestui animal. Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slanina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă.”, a scris Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Beneficiile slăninii de porc pentru organism

Preparatul tradițional românesc este scos din nou la lumină de unii nutriționiști, care îi fac din nou cunoscute efectele benefice asupra organismului. Consumată în cantități mici, slănina de porc aduce un beneficiu inimii și vaselor de sânge, sprijinind tonusul vascular.

Fumătorilor le este recomandat acest preparat pentru a întări sistemul imunitar. Slănina conține seleniu, benefic imunității, dar care previne și oxidarea în organism.

Slănina de porc are rol de pansament gastric și previne absorbţia rapidă de alcool din stomac. Tocmai din acest motiv se folosește ca aperitiv în zonele unde consumul de țuică este ridicat.

Produsul tradițional românesc este folosit din moși strămoși ca leac pentru durerile articulare. Untura topită masată peste articulații ajută la mobilitatea acestora. Slănina este folosită și în cazul durerilor de dinți. O feliuță nesărată se aplică între gingie și obraz, în dreptul dintelui care prezintă dureri. După 15-20 de minute, durerea va dispărea.