De ce apare somnolența după masa de Crăciun. Sfaturile medicilor nutriționiști
- Ionel Sclavone
- 25 decembrie 2021, 20:15
Nu puține sunt situațiile în care, după o masă copioasă, ni se face somn și avem impresia că nu mai rezistăm nici cinci minute fără un pui de somn. Situația este destul de neplăcută atunci când suntem în vizită sau la restaurant și nu ne putem retrage, așa cum ne dorim.
Nutriționiștii spun că unul din motivele pentru care ni se face somn imediat după masă ar fi legat de preparatele pe care le consumăm. Mai exact, spun aceștia, starea de somnolență este provocată de triptofan. Acesta este un aminoacid care se regăsește în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Din acest aminoacid se sintetizează serotonina - hormonul stării de bine, care ne ajută să ne relaxăm imediat după masa. Tot din triptofan se sintetizează și melatonina hormonul care reglează ciclul veghe-somn.
Mai sunt și alte motive pentru care ni se face somn după masă, după cum susține medicul nutritionist Ramona Dună, citat de Digi 24. Potrivit spuselor sale, există un cumul de factori care duce la această stare de somnolență. Vorbim aici de combinațiile de alimente grele care sunt consumate în special la mesele festive. Atunci, având în fața o multitudine de preparate, suntem tentați să gustăm din cât mai multe.
Medicii nutriționiști recomandă să mâncăm porții mici și să încercăm să consumăm produse bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume. Nu este bine să le asociem cu sosuri grele.
Mestecatul este important la o masă
Mâncăm mult, din cât mai multe preparate, la o masa festivă de Crăciun. Dar în același timp trebuie să ținem cont și de masticație. Dacă alimentele nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin și vor solicita mai multă energie. Iar acest lucru va duce la starea de somnolență.
Pe de altă parte, aportul de alcool îngreunează și mai mult procesul de digestive și dă de lucru ficatului. Astfel ne trezim complet lipsiți de energie și abia ne putem ridica de la masa.
Cauzele somnolenței după masă
Medicii au identificat o serie de cauze care duc la somnolență în timpul și după masă. Acestea sunt: intoleranțe alimentare; disfuncții tiroidiene; carențe nutriționale; anemie; disbioză intestinală; afecțiuni hepatice.
Cum putem evita starea de somnolență
Pentru a evita această situație de somnolență este bine să urmăm câteva sfaturi practice.
Este bine să ne ridicăm de la masă înainte să ne simțim foarte plini, sătui.
Mestecați bine și nu vă grăbiți la masa.
Faceți pauze mai lungi între mese și gustări, evitând să ronțăiți 3 – 4 ore.
Ultima masă trebuie să fie cu trei ore înainte de culcare.
Sunt de evitat combinațiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiți, mămăligă cu brânză
Se recomandă alimente bogate în omega 3 (pește gras, semințe de in), orez brun, ouă, legume fibroase și fructe tari.