Colesterolul mărit și medicația greșită, problemă a multor români. Efectele pe termen lung asupra organismului uman

Colesterolul mărit și medicația greșită, problemă a multor români. Efectele pe termen lung asupra organismului uman Sursa: Dreamstime.com

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat felul în care nivelul de colesterol și statinele ajung să influențeze starea de sănătate a indivizilor, pe termen scurt și lung. Statinele, un medicament administrat cu scopul de a reduce nivelul colesterolului, pot fi un mare pericol pentru sănătatea creierului, potrivit nutriționistului.

Părerile specialiștilor cu privire la statine sunt împărțite, astfel că unii consideră că acest tratament este unul necesar pentru reducerea nivelului de colesterol, în vreme ce alții vorbesc despre efectele nefaste produse asupra ficatului.

Nutriționistul Mihaela Bilic, despre administrarea de medicamente împotriva colesterolului mărit

„Dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui să ia statine Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie să uităm, colesterolul nu vine din alimentație, ci este făcut de ficat.

Pe lângă slăbiciunea/durerile musculare (mialgii) și toxicitatea hepatică, aceste medicamente scad dramatic producția de colesterol în organism, ori fără grăsime (fără colesterol), nimic nu mai funcționează cum trebuie. De la secreția de hormoni până la transmiterea impulsului nervos între neuroni, de la schimburile de substanțe între celule până la gradul de hidratare al pielii, grăsimile sunt vitale”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prea puțin colesterol afectează funcționarea creierului

Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, lipsa cronică de colesterol la nivelul encefalului duce la afectarea sistemului nervos, mai precis, creierul începe să se „stafidească”, de acolo și numeroasele boli neurovegetative ori frecvența alarmantă a cazurilor de pacienți cu Alzheimer.

„Interesant este că aceste statine nu au niciun fel de efect protector în cazul femeilor și culmea, tot la femei efectele secundare/negative sunt cele mai grave. Cât despre bărbați, nivelul crescut de colesterol nu este un factor de risc, decât în asociere cu alte elemente declanșatorii: prezența plăcilor de aterom (depuneri pe vasele de sânge), obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemie congenitală, adică toți factorii ce alcătuiesc Sindromul X Metabolic.

Colesterolul, un aliat al organismului uman

Conform specialistului, un nivel crescut de colesterol nu duce întotdeauna la boli cardiovasculare. Pe lîngă asta, substanța în cauză este necesară sistemului nervos și nu ar trebui perturbată prin medicamentație.

„În viața reală constatăm că există nenumărate femei care trăiesc cu un nivel de colesterol peste 250 și au arterele curate, fără nicio urmă de placă de aterom și bărbați care fac infarc sau accident vascular cerebral deși analizele sunt în parametrii normali. Cu siguranță suntem departe de a înțelege toate misterele corpului omenesc, însă un lucru e cert: colesterolul nu ne este dușman, ci mai degrabă aliatul de nădejde al întregului organism în general și al sistemului nervos în special”, a conchis nutriționistul Mihaelaa Bilic, pe pagina sa de Facebook.