Pericolul din spatele unui faimos medicament din România. Oamenii riscă să se îmbolnăvească grav

Pericolul din spatele unui faimos medicament din România. Oamenii riscă să se îmbolnăvească grav Sursa Foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană avertizează că monakolina k folosită în exces vine cu foarte multe riscuri pentru sănătate. Substanța care ajută la reglarea colesterolului în sânge trebuie folosită doar atunci când este cazul.

Comisia Europeană a cerut modificări importante cu privire la consumul de monakolina k. Substanța care ajută la reglarea colesterolului în sânge trebuie folosită în cantități moderate și doar la nevoie.

Noul Regulament al Comisiei interzice administrarea unei doze mai mari de 3 mg de monakolină. Cererea vine după ce specialiștii au aflat că multe persoane au avut probleme dacă au combinat-o cu alte medicamente sau dacă au folosit-o în exces. Situația a fost întâlnită în mai multe țări din UE.

Consumată în cantități mari și împreună cu alte medicamente, monakolina K poate duce la probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Autoritățile europene, care sunt îndreptățite pe siguranța alimentară au considerat că monakolina sub forma de lactona este identică cu lovastatină, o substanță activă din mai multe medicamente autorizate în spațiul UE”, spune Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

Cum trebuie administrată monakolina k

Comisia Europeană interzice consumul unei doze mai mari de 3 miligrame de monakolina k. Specialiștii au luat o serie de măsuri pentru a evita reacțiile adverse ale medicamentului.

Sursa: Arhiva EVZ

”Exista un regulament european adoptat pe 1 iunie, acest an, care a intrat în vigoare pe 12 iunie, care modifică o reglementare deja în vigoare, în ceea ce privește cantitatea maximă de aport de monakoline din orezul fermentat cu drojdie roșie”, mai spune Răzvan Mihai Prisada.

Monakolina k se găsește în mai multe suplimente alimentare, dar poate să devină o substanță extrem de toxică pentru om.

”Ne confruntam cu o creștere a colesterolului de la vârste foarte mici și atunci trebuie să existe o soluție nealopată, în special pentru copii și pentru tineri, și o variantă bună ar fi această monakolină”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

”S-a constatat, în urma cu mai mulți ani, că populația din Asia care consumă preponderent orezul nu are valori ridicate ale colesterolului și atunci, plecând de la acest lucru, s-a ajuns la faptul că în drojdia de orez roșu se găsește această substanță, monakolina k, care, administrată ca medicament, ține nivelurile colesterolului la valorile fiziologice”, susține și Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Ca și mecanism de acțiune, monakolina K reduce sinteza de colesterol în celulele ficatului scăzând nivelul de colesterol sanguin cu valori modeste, deci scăderea colesterolului poate fi făcută cu monakolina, nu pe perioade lungi de timp”, explică Doina Dimulescu, cardiolog.

Potrivit Comisiei Europene, recomandările privind consumul de monakolina k trebuie să se regăsească pe etichetele produselor ce conțin această substanță, potrivit A3.