Deşi promisese refacerea coaliţiei prooccidentale, preşedintele Iuşcenko îi invită pe adversarii filoruşi la formarea guvernului.
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşceno, a produs ieri o mare surpriză, cerându-le aliaţilor săi prooccidentali şi adversarilor filoruşi să înceapă discuţiile în vederea alcătuirii unui guvern de largă coaliţie, informează Reuters.
„Putem obţine stabilitate politică printr-o înţelegere politică între cei trei actori-cheie ai scenei politice - Partidul Regiunilor, Blocul Timoşenko şi Ucraina Noastră. Principalul meu mesaj către aceste forţe este să înceapă discuţiile pentru formarea bazei majorităţii din parlamentul ucrainean şi a guvernului“, a declarat Viktor Iuşcenko.
Conform rezultatelor date publicităţ ii după numărarea a 99,55% din voturi, alegerile de duminică au fost câştigate de Partidul Regiunilor, condus de premierul prorus Viktor Ianukovici, care a obţinut 34,30% din sufragii. Blocul Iulia Timoşenko a ieşit pe locul al doilea, cu 30,76% din voturi, urmat de coaliţia prezidenţială Ucraina Noastră - Autoapă rarea Populară (14,19%).
În parlament vor mai intra comuniştii (5,38%) şi membrii Blocului Litvin (3,96%), socialiştii nereuşind să treacă pragul de 3%. Ţeapă prezidenţială Declaraţiile preşedintelui Iuşcenko i-a luat prin surprindere pe politicieni şi analişti, întrucât toată lumea se aştepta ca acesta să dea semnalul refacerii coaliţiei portocalii, prin intrarea la guvernare a Blocului Timoşenko împreună cu Ucraina Noastră - Autoapă- rarea Populară şi Blocul Litvin.
Cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda“ scria ieri că Iuşcenko a negociat personal cu preşedintele ultimei formaţiuni, Volodimir Litvin, şi că l-ar fi convins să se alieze cu forţele prooccidentale.
Înaintea scrutinului, Blocul Timo- şenko şi Ucraina Noastră semnaseră un acord care prevedea ca postul de şef al guvernului să revină partidului care obţine cele mai multe voturi.
Iulia Timoşenko se şi vedea din nou premier, dar ieri a primit o grea lovitură. Ea a anunţat că nu este interesată de propunerea lui Viktor Iuşcenko, preferând să treacă în opoziţie.
Aşa cum era de aşteptat, decizia preşedintelui a fost salutată de premierul în exerciţiu. „Viktor Ianukovici susţine propunerea exprimată de preşedinte în declaraţia sa privind formarea unei coaliţii de guvernământ“, a informat serviciul de presă al premierului, citat de Interfax.
POLITICĂ LA CONDUCTĂ Gaz pe foc: datorie negociată la Moscova Pe fondul agitaţiei politice de la Kiev, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu responsabilii Gazprom, care anunţaseră marţi că vor reduce livrările de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-şi achită o datorie de 1,3 miliarde de dolari până la sfârşitul lui octombrie. Iuri Boiko a fost primit de prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev, care este şi preşedintele consiliului de administraţie al Gazprom.
După întrevederea dintre cei doi, Gazprom a dat publicităţii un comunicat în care se afirmă că guvernul ucrainean în exerciţiu s-a angajat să plătească datoria către gigantul energetic rusesc până luna viitoare. Presa rusă a remarcat totuşi faptul că, prin anunţul de marţi, Gazprom s-a amestecat practic în negocierile privind formarea noului executiv ucrainean.
„Gazul nu va fi portocaliu“, a scris publicaţia „Gazeta“, iar anunţata prezenţă a partidului premierului Viktor Ianukovici în coaliţia de guvernământ din Ucraina demonstrează că a avut dreptate.