Evenimentul Zilei > Actualitate > SIR EMERIC IENEI LA 80 DE ANI. ”Ce rost are să muriți pe teren? Dragii miei, trăiți jocul!”
SIR EMERIC IENEI LA 80 DE ANI. ”Ce rost are să muriți pe teren? Dragii miei, trăiți jocul!”

SIR EMERIC IENEI LA 80 DE ANI. ”Ce rost are să muriți pe teren? Dragii miei, trăiți jocul!”

Primele ore din viață și le-a petrecut în Agrișul Mic, în Crișana dintre cele două Războaie Mondiale. Din 2.000 de meciuri all-time ale Stelei, a bifat 254. Altfel spus, peste zece la sută ca jucător. Alte 311 ca antrenor! A fost coechipier, frate, tată, bunic. Şi Lord, cu cravata asortată la batista reverului. Astăzi, SIR EMERIC IENEI face 80 de ani. ”Gazeta sporturilor” îi dedică o ediție omagială. Iar noi, un munte de respect!

Prinse a fugări mingea încropită din ciorapii de mătase ai mamei pe tăpşanu’ de lângă biserica catolică din Arad. Nişte vulpoi l-au ochit şi l-au dus la „Flamura” din localitate. Aici unu’ vorbea româneşte, doi, ungureşte. S-a speriat nițeluș. Tatăl l-a luat de după umeri și i-a grăit așa: „Imi, puiule, ţine minte vorbele astea – Ţara e acolo unde ţi-e bine!”. A jurat să nu le uite!

A trecut la UTA. Nu-i tremurau „beţele”, dar se dezbrăca alături de Farmati, de Serfözö, de Birău, de „Coco” Dumitrescu. Doamne, ce fotbaliști! După un joc pierdut acasă, plângea de umfla Mureşul. Cibi-baci, tehnicianul, l-a luat de după umeri şi l-a dus în faţa unui tablou al baronului Francisc von Neumann, părintele echipei. Sub el, stătea scris ceva din Goethe: „Opreşte-te, clipă, căci eşti aşa de frumoasă”… A reţinut!

Hop, Steaua! Prinsese şi CCA-ul cu „Monumentele”. „Totoşu” Onisie, Bone, „Ţopică” Voinescu, alde fraţii Zavoda. Eşec cu Petrolul, la Ploieşti. Apolzan, „Piţi”, Everestul, ”căpitanul”, i-a pus pe toţi în genunchi. „Băăă, echipa asta e simbolul României şi voi vă bateţi joc? Juraţi că doi ani luaţi campionatul!”. L-au luat! Doi ani! Se legase cu Vasilica Tastaman. Ca să ai texte cu o actriţă de la Teatrul de Comedie trebuie să treci pe la Teatrul de Comedie…Seara servea alături de nea Gigi Dinică, de ”Titi” Rucăreanu, de Mitică Furdui. La ”Cina”, la ”Ambasador”. Ei cu udătura, el cu vorbele…

Citește TOATĂ POVESTEA pe Sport1x2.ro