Constantin Sănduc, un personaj deja foarte cunoscut în Rădăuţi Prut, devenit o vedetă locală după ce a luat masa împreună cu primul-ministru Călin Popescu- Tăriceanu, la prima vizită a acestuia după inundaţii de astă-vară, este nemulţ umit de cum decurg lucrările de reconstrucţie din comună.
 
Bătrânul este decis să nu accepte o casă într-o altă zonă din sat şi susţine că îi va explica situaţia inclusiv comeseanului său, Călin Popescu-Tăriceanu, pe care îl aşteaptă la Rădăuţi Prut. Practic, Constantin Sănduc este singurul locuitor din Rădăuţi Prut care rămâne ferm pe poziţii şi nu acceptă o casă într-o altă zonă, din moment ce restul sinistraţilor s-au învoit, nu fără regrete, să-şi părăsească locul în care au trăit zeci de ani.

De trei ori năpăstuit de ape

La finele lunii iulie, EVZ prezenta povestea unui bătrân din Rădăuţi Prut care s-a luptat de trei ori cu furia apelor şi tot de trei ori a pierdut. S-a întâmplat în 1969, 1974 şi în vara lui 2008. De fiecare dată a fost nevoit să o ia de la capăt şi niciodată nu a dat înapoi. Ajuns la aproape 81 de ani, Constantin Sănduc, nea Titi, cum îi spun localnicii, se încăpăţânează să-şi construiască o a patra casă pe acelaşi amplasament şi refuză categoric casa care va fi construită de guvern pentru el. Motivul: nu vrea să-şi părăsească locul unde a trăit de zeci de ani.
 
„Eu am unde să-mi fac casă“

În plus, bătrânul spune că locul unde se contruiesc noile case nu este unul tocmai sigur şi că ceea ce se face acum nu va dura prea mult. „Pe mine m-au pus în lutărie. Le-am spus să nu-mi faceţi casă că n-am nevoie. Eu refuz ca guvernul să îmi facă casă. Eu am unde să-mi fac casă. Am să văd eu cu ce bani îmi fac casă“, ne-a povestit Constantin Sănduc. „Am primit acei 800 de lei, că a căzut casa, şi 300 de lei banul de buzunar de la Ministerul Muncii. În rest n-am primit niciun ban. Dacă aveţi de gând să ne împuşcaţi, împuşcaţi-ne. Ca să nu mai fim. Să rămână crăvătoşii ăştia cu mustăţi, care vorbesc mult şi nu fac nimic“, comentează octogenarul.

Faptul că a stat la masă cu primulministru Călin Popescu-Tăriceanu nu a contat prea mult pentru Constantin Sănduc, care se plânge că, în afara celor 1.100 de lei, nu a primit niciun sprijin nici de la guvern şi nici de la autorităţile locale. „Am stat la masă cu primulministru. Ce folos că am stat la masă. N-am primit niciun ajutor. Ce să-mi dea? Că a mâncat fasole cu cârnaţi… Premierul este un bărbat bun“, spune bătrânul.
 
„Domnule premier, n-am nevoie de obligaţiile dumitale“

Sănduc afirmă că pentru el a fost mult mai bine pe vremea lui Ceauşescu fiindcă, după inundaţiile din 1969 şi 1974, când Prutul i-a luat casa, a primit un ajutor mult mai consistent.

„Am să-i spun lui Tăriceanu pe 14 octombrie, domnule premier, n-am nevoie de obligaţiile dumitale. Eşti şeful guvernului, dar cei de aici din localitate şi-au bătut joc de mine. Cum să-mi dea mie într-o vale să-mi fac casă? Îi spun primului-ministru că, domnule, refuz casa matale. Dacă vrei să mă ajuţi aşa, ajută-mă, dar n-am nevoie de casă. Cred că merit să fiu ajutat. Eu am muncit pentru ţara asta mult. Şi am fost la comunişti. Mai repede m-au înţeles comuniştii, ca ăştia. Comuniştii mi-au dat cu jumătate de preţ materialele, mi le-au adus acasă şi eu mi-am angajat echipa de construcţii de la CAP şi mi-am făcut casa“, conchide bătrânul rădăuţean.