Si dosarele "Rompetrol" si "Loteria" incep sa se evapore
- Adam Popescu
- 23 octombrie 2007, 03:00
Dinu Patriciu si Gheorghe Copos au scapat, cel putin pentru o vreme, de procesele penale in care erau inculpati.
Judecatorii care analizeaza de peste un an acuzatiile aduse celor doi oameni de afaceri in dosarele „Rompetrol” si „Loteria” au decis abia ieri ca, in ambele cazuri, anchetele procurorilor trebuie refacute.
Saptamana trecuta, magistratii au decis acelasi lucru si in cazul fostului premier Adrian Nastase, acuzat de coruptie in dosarul „Zambaccian”.
Dosarul "Loteria" Ancheta o ia de la zero
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au constatat, ieri, ca este nula intreaga ancheta facuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul „Loteria”, in care sunt inculpati omul de afaceri Gheorghe Copos, fost vicepremier al Romaniei, si Nicolae Cristea, fostul director general al Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR).
Totodata, instanta a decis sa trimita dosarul lui Copos la Parchetul General, procurorii de aici primind sarcina sa refaca intreaga urmarire penala in acest caz.
Judecatorii au luat aceasta hotarare dupa ce, acum doua saptamani, avocatii lui Copos au depus la dosar un raport al Garzii Financiare din care rezulta ca prejudiciul produs statului prin presupusa evaziune fiscala de care este acuzat Copos ar fi mai mic de 1.000.000 de euro.
In aceasta situatie, au sustinut avocatii, legea spune ca nu procurorii anticoruptie erau competenti sa ancheteze acest caz, ci colegii lor din cadrul Parchetului General. Decizia de ieri a instantei arata ca judecatorii au admis varianta sustinuta de avocati.
La randul ei, conducerea DNA a anuntat ca va contesta aceasta decizie. „Vom ataca cu recurs la completul de noua judecatori al ICCJ”, a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA.
Dosarul "Rompetrol" Blocaj juridic din cauza unei semnaturi lipsa La nici o ora dupa ce s-a anuntat hotararea judecatorilor in dosarul „Loteria”, magistratii Tribunalului Bucuresti au luat o decizie aproape similara in dosarul „Rompetrol”: au trimis dosarul inapoi la procurorii care l-au intocmit pentru ca acestia sa refaca materialul de urmarire penala. Motivul invocat de magistrati, formulat in termeni juridici, este neregularitatea actului de sesizare a instantei.
Concret, spun magistratii, rechizitoriul de trimitere in judecata a fost semnat de procurorul ierarhic superior celui care a intocmit dosarul, si nu de procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).
In mod normal, dosarul ar trebui sa stea la Parchet doar atat cat este nevoie pentru refacerea actului de sesizare, insa, pasii exacti care trebuiesc urmati pana la retrimiterea dosarului in instanta vor fi enuntati in motivarea deciziei de ieri, pe care judecatorii urmeaza sa o redacteze. Procurorii DIICOT au anuntat si ei ca vor ataca decizia de ieri a judecatorilor cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
DINU PATRICIU
Sapte capete de acuzare
In septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata, in dosarul „Rompetrol”, fiind acuzat de comiterea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni, manipularea pietei bursiere, dezvaluire de informatii privilegiate, initiere si constituire a unui grup infractional organizat. Alaturi de Patriciu, in acest caz mai sunt inculpate alte 11 persoane.
GEORGE COPOS
Evaziune pe banii Loteriei
In iunie 2006, George Copos a fost trimis in judecata in dosarul „Loteria” sub acuzatia de evaziune fiscala. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi vandut 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana prin interpusi, astfel incat, impozitele platite statului sa fie mai mici decat cele datorate intr-o astfel de tranzactie imobiliara. Alaturi de Copos, in acest dosar mai este inculpat Nicolae Cristea, fostul director al Loteriei, si alte trei persoane.
TERGIVERSARI
Dosare blocate peste un an in instante Dosarele „Loteria” si „Rompetrol” au zacut mai bine de un an de zile la instantele de judecata pentru ca, in final, magistratii sa le trimita inapoi procurorilor, pe motiv ca nu s-ar fi respectat procedurile. Astfel, DNA l-a trimis in judecata pe Copos in iunie 2006, iar dosarul lui Dinu Patriciu a ajuns la tribunal in septembrie 2006.
Ambele procese au batut pasul pe loc pana in ziua de astazi, pentru ca niciodata judecatorii nu au ajuns sa analizeze pe fond infractiunile de care sunt acuzati cei doi magnati. In perioada februarie-septembrie 2007, procesul lui Copos a fost chiar suspendat, dosarul „Loteria” fiind trimis la Curtea Constitutionala.
Blocajul in care a intrat dosarul „Rompetrol”, consfintit prin decizia de ieri, fusese anuntat de cateva luni bune de interminabila serie de amanari, nu mai putin de 12 la numar, din instanta. Mai ales in acest caz a functionat perfect strategia de „guerilla juridica” a avocatilor, folosita de acestia cu mult succes si atunci cand procurorii au cerut arestarea preventiva a lui Dinu Patriciu.