Şi-au dat fata în plasament ca s-o scape de violator

Şi-au dat fata în plasament ca s-o scape de violator

O familie din comuna Horleşti a decis să-şi ducă fata de 10 ani într-o casă de copii, ca să nu cadă din nou victimă agresorului, aflat în libertate.

Iuliana Bejan, o fetiţă de 10 ani din satul ieşean Horleşti, trăieşte de şapte luni într-un centru de plasament, în urma traumei emoţionale provocate de un viol. Pe 21 iulie 2008, cu 9 zile înainte de a împlini 10 ani, Iuliana Bejan a fost agresată sexual de un tânăr de 17 ani, care fusese crescut pe lângă casa părinţilor ei. După aproape o lună şi jumătate, fetiţa a fost internată în centrul de plasament Bogdăneşti. În schimb, vinovatul a primit din partea justiţiei dreptul de a se plimba în voie pe străzi.   În luna ianuarie, Iulian Constantin a împlinit 18 ani. În urmă cu câteva zile, tânărul a fost trimis în judecată în stare de libertate întrucât a comis fapta în timp ce era minor. Procurorii au schimbat încadrarea juridică din viol în tentativă la viol, deşi, la audieri, tânărul a recunoscut că a avut un raport sexual cu fetiţa, că a atins-o de trei ori şi şi-a încheiat mărturia cu clasicul „recunosc şi regret fapta”. Oamenii legii au luat „mot-a-mot” rezultatul expertizei medico-legale, care indica faptul că fata este virgină, deşi putea să nu fi fost deflorată, şi că sângele de pe rochiţa ei îi aparţine agresorului. „Ea nu are nicio vină, săraca

Familia Bejan locuieşte la marginea satului Horleşti, dincolo de pădure, unde uneori nu se poate intra nici măcar cu calul. Case sărăcăcioase sunt răsfirate pe coclauri, grămezi de coceni ţin loc de garduri, drumurile sunt înghiţite de noroaie, pisicile sunt rahitice, iar copiii, trişti şi prost îmbrăcaţi. Liliana şi Petrică Bejan, trecuţi de 50 de ani, au avut-o pe Iuliana la 20 de ani după căsătorie.   Iuliana a fost un copil dorit, dar acum e singurul internat într-un centru de plasament, cel din Bogdăneşti. Partea bună e că ea a scăpat pentru moment de noroaiele pe care trebuia să le înfrunte zilnic pentru a merge la şcoală, a scăpat de sarcina de a ieşi cu vaca la păscut pe imaş, a scăpat de mulsul caprelor sau de drumurile până la magazin. Zilnic, fetiţa mergea pe jos 3 kilometri pentru a ajunge la şcoala din satul Horleşti, pe un drum aproape impracticabil chiar şi la picior.

Părinţii Iulianei au acceptat să o dea în centrul de plasament de teamă ca violatorul să nu îi iasă în cale şi să o hărţuiască în continuare. „Ea nu are nicio vină, săraca, băiatul o urmărea de mai mult timp, chiar am dat amândouă nas în nas cu el la fântână cu câteva ore înainte ca el s-o prindă singură, şi mie îmi era frică de el, îmi spusese că mă ia pe mine la rând dacă nu o ia pe fată”, povesteşte Liliana Bejan, mama copilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat după ce s-a dus vestea, învăţătoarea fetiţei i-a convins pe părinţi că este mai bine ca ea să fie internată la Bogdăneşti, unde va fi în siguranţă şi va putea învăţa în linişte. „După incident, primarul de atunci şi învăţătoarea fetei, care e soţia primarului, au insistat să fie internată în centru, cu cei de la direcţie. Aici, în sat, fata uneori mergea la şcoală, uneori - nu, şi în funcţie de cum era drumul, că avea prea mult de mers pe jos, şi învăţa potrivit”, povesteşte Verona, mătuşa fetiţei.   „Eu aş aduce-o acasă şi mâine dacă el nu ar fi liber”

„Cum am rămas eu cu casa goală, aşa să rămână şi tatăl băiatului. Cât se chinuie fata mea să se chinuie şi el. Înţelegerea cu direcţia a fost să o ţină doi ani, noi sperăm ca violatorul să fie arestat şi să o luăm acasă la anu’. Dacă domnii de la direcţie de la Iaşi or să decidă să o ţină în centru până termină clasa a VIII-a, o să vedem. Este copilul meu şi ţin la ea, nu am abandonat- o, eu aş aduce-o acasă şi mâine dacă el nu ar fi liber. Mă duc la ea în fiecare duminică, aş fi măgar eu dacă nu m-aş duce”, povesteşte tatăl copilei, Petrică Bejan. Bolnavă, mama este conştientă că fetiţa va deveni cândva singurul lor sprijin. „Poate ne ajută şi ea la bătrâneţe. Sperăm să aibă un viitor, să putem să-i facem o căsuţă numai a ei, un fel de zestre, iar Dumnezeu i-a da în continuare”, adaugă, cu lacrimi în ochi, Liliana Bejan.

MĂSURĂ DE FORŢĂ MAJORĂ   „Nu e bine nici în centru, plânge şi vrea acasă”

Părinţii copilei susţin însă că fetiţa lor are probleme de acomodare în centrul de plasament. „Plânge mereu şi spune că vrea acasă. I-am dus în centru tot ce îi trebuie, până şi unghieră, dar nu îi e prea bine. O găsesc mereu plină de vânătăi, cred că o muşcă copiii de acolo. Ştiu eu că nici centrele astea nu îs aşa sigure. A lui Cazimir a avut copil acolo la Bogdăneşti, a născut în centru, să fie vreo patru ani de atunci, mi-a spus chiar el. Eu am dat-o în centru, dar nu vreau să mi-o ia de tot”, precizează tatăl Iulianei. Iuliana a primit consiliere psihologică în centrul de plasament din Bogdăneşti. „Măsura plasamentului rezidenţial operează totuşi pe o perioadă determinată, a fost o măsură de forţă majoră, pentru a o scoate din mediul în care se învârtea agresorul. Fata e bine acum, fără probleme, merge la şcoala din centru şi este vizitată de părinţi”, a explicat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.

LEGEA E DE VINĂ

Violatorul se plimbă liber prin Berceni Iulian Constantin e plecat prin Bucureşti, în Berceni, la mătuşa sa. „Nu avea antecedente penale, a comis tentativa de viol în minorat, legea nu permite ares tare. Părinţii fetei au decis să o interneze într-un centru de plasament ca să o protejeze de agresor”, a spus procurorul Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Tatăl Iulianei speră că violatorul va primi „minim 7 ani închisoare”.