Sfantul Jon Americanul, Dumnezeu in Vanuatu

Sfantul Jon Americanul, Dumnezeu in Vanuatu

Bastinasii din Insula Tanna asteapta Coca-Cola de la zeul din SUA.

In timp ce la nivel mondial opinia publica dezaproba tot mai mult politica si atitudinea Statelor Unite, locuitorii unei micute insule din arhipelagul Vanuatu, situat in sudul Oceanului Pacific, ii idolatrizeaza pe americani si ii asteapta sa le aduca bunastarea si fericirea. Bastinasii din Tanna nu glumesc deloc cand vine vorba de cei pe care ii divinizeaza, iar pentru a-si demonstra admiratia fata de americani si-au constituit chiar o miscare, numita Jon Frum, noteaza "Sunday Telegraph".

Cultul a implinit sambata 50 de ani de la fondare, iar adeptii au sarbatorit ca la carte. Festivitatile au avut loc in satul Lamakara, cartierul general al miscarii, situat in apropiere de vulcanul Mount Yasur, unde se spune ca salasluieste spiritul lui Jon Frum, mantuitorul lor american.

Luptatorii desculti cu pusti de bambus

Varstnicii satului s-au costumat in soldati americani si au marsaluit in fruntea a mii de adepti ai miscarii, iar 50 de tineri si-au pus la umar pusti asemanatoare celor americane, dar facute din bambus. Altii au participat la defilare cu piepturile goale, pe care isi scrisesera cu vopsea rosie USA. O formatie alcatuita din baietandri a interpretat la flaute din bambus imnul SUA.

"Exista o prietenie stransa intre locuitorii din Tanna si poporul american inca din razboi. Cand au venit aici cautand oameni care sa-i ajute sa construiasca piste de aterizare si sa-si care proviziile, le-am dat 1.000 de barbati. Pentru noi, America e foarte buna", spune cu mandrie Isaac Wan (67 de ani), liderul miscarii Jon Frum.

Potrivit antropologilor, numele miscarii ar putea fi explicat printr-o prezentare pe care acesta si-ar fi facut-o in fata locuitorilor de odinioara ai insulei - "Jon from America" (Jon din America).

Zeul bogat si puternic

Legenda spune ca totul a inceput in anii 1930, cand fantoma unui barbat alb mistic a aparut in fata batranilor tribului. Spiritul i-a indemnat pe acestia sa se revolte fata de invataturile misionarilor crestini si a conducatorilor coloniali britanici si francezi.

Totusi, momentul-cheie pentru infiintarea miscarii a venit odata cu cel de-al Doilea Razboi Mondial si sosirea americanilor in Vanuatu. Bastinasii au fost impresionati de tancurile, armele, dar si de alimentele si medicamentele pe care acestia le aveau.

"Jon ne-a promis ca ne va aduce bogatii daca ne vom ruga la el - radiouri, televizoare, camioane, barci, ceasuri, medicamente, Coca-Cola si alte lucruri minunate", a explicat unul dintre batranii satului. "Intr-o zi se va intoarce", spune ferm convins si seful satului, Isaac Wan.

In acest timp, antropologii sunt de parere ca Jon ar fi putut fi un soldat american care a dat dovada de multa generozitate in fata localnicilor.

Ne puteți urmări și pe Google News