Hans-Georg Maassen, directorul agenţiei germane pentru informaţii interne BfV spune că ar trebui să fie posibil să fie distruse datele furate din serverele germane şi mutate pe servere străine pentru a preveni folosirea necorespunzătoare a acestora. El a spus că ar avea sens de asemenea să se 'infecteze' servere străine cu un software care să permită o mai mare supraveghere a oricăror operaţiuni îndreptate împotriva ţintelor cibernetice germane sau pentru a extrage date, la fel cum agenţi umani sunt recrutaţi pentru contraspionaj, informează AGERPRES.

„În lumea reală, ar fi cum ai transforma un agent de informaţii străin şi să-l facem să lucreze pentru noi …Acest lucru ar trebui să fie posibil în lumea cibernetică. Acestea sunt instrumente de investigare, dar sunt sub pragul de distrugere sau de neutralizare a unui server străin,” explică Hans-Georg Maassen.

Oficialii germani au acuzat APT28, un grup de hackeri ruşi legat de Moscova, pentru atacul cibernetic din mai 2015 asupra camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul, şi pentru alte atacuri cibernetice care au vizat grupuri politice, persoane sau instituţii.