Se joacă cu Dan Diaconescu cum se joacă pisicile cu ghemul de lână. Premierul Victor Ponta a ieşit pe televizoare şi a anunţat că are informaţii – inclusiv de la servicii – că nea Dan de la televizor lucrează mână în mână cu PDL-ul, sapă la sondajele USL. Şi că USL nu se va alia politic cu poporul lui Dan Diaconescu. Nici Vasile Blaga nu a rămas mai prejos şi l-a acuzat pe Ponta că a pus la cale cu micul mogul de la OTV mega-scandalul de la Oltchim. Şi Ponta şi Blaga au venit cu argumente logice. Precum rabinul, eu nu pot decât să le dau dreptate la amândoi. Dan Diaconescu joacă cu toată lumea şi, de fapt, nu joacă decât pentru el.
Altceva este îngrijorător, iar opinia publică şi-a spus cuvântul. Întrun sondaj realizat de colegii de la ziare. com, vinovat pentru circul creat este Guvernul Ponta. Doua treimi dintre cei care au răspuns sondajului, adică 66,68 la sută, sunt de părere că Executivul condus de social-democratul Victor Ponta este de vină pentru circul creat la Oltchim. La mare distanţă, Dan Diaconescu este considerat vinovat de 15,44 la sută dintre cei care au răspuns sondajului, în timp ce fostul ministru al Economiei din Guvernul Boc, Adriean Videanu, a fost votat vinovat de 10,27 la sută dintre respondenţi.
Constantin Roibu, fost director al combinatului Olcthim, a fost opţiunea a 3,86 la sută dintre cei care au răspuns sondajului, în timp ce sindicatele şi protestatarii sunt consideraţi vinovaţi de doar 0,61 la sută dintre respondenţi. Trebuie spus, din capul locului, că acest sondaj nu a fost unul profesionist, precum fac casele de sondare a opiniei publice. Dar el indică o tendinţă. Ca două treimi să se uite spre Guvern atunci când vine vorba de eşecul privatizării Oltchim şi a celor 10 zile de circ mediatic înseamnă ceva! Mă repet, nu este profesionist, dar la el au răspuns prin Internet – iar accesul la Internet în România este încă un lux – circa 5.706 persoane. De aici şi îngrijorarea specialiştilor care lucrează pentru Executiv. De aici şi declaraţiile mai dure ale lui Victor Ponta. Poate tot de aici şi varianta unei remanieri guvernamentale, pentru că Executivul trebuie să mute în plan de imagine. În plus, conform legii, premierul nu va putea să-l suplinească pe ministrul demisionar Cepoi până în decembrie. Putem să-i spunem remaniere, putem să-i spunem restructurare, dar ceva va fi!
Lucrurile încep să se încurce pentru că USL. Deşi este sigură de victoria din iarnă, nu are garanţia cifrei fatidice 50%. Greşelile de guvernare, unele inerente, auînceput să coboare din nori cifrele USL. Nu degeaba, unii lideri ai PDL anunţă că din iarnă s-ar putea să avem un guvern de uniune naţională. De fapt n-am avut niciodată un astfel de guvern, visul de-o viaţă a lui Ion Iliescu. Cel care visa ca toţi să intre la guvernare, iar toate partidele să asculte de el, marele sfătuitor al ţării, tatăl acestor plaiuri!
Din punctul meu de vedere, guvern de uniune naţională nu va exista niciodată! Va fi doar o participare mai mare a unor partide, dar nicidecum nu vor lua parte toate la actul de guvernare. Asta-i o utopie! Până la iarnă stăm la gura sobei şi citim sondaje!
Lucrurile încep să se încurce pentru USL. Deşi este sigură de victoria din iarnă, nu are garanţia cifrei fatidice de 50%.