SENATUL EVZ: Pericolul Mitrea

SENATUL EVZ: Pericolul Mitrea

MIRCEA CĂRTĂRESCU: "PSD n-a luat încă o decizie fermă în privinţa candidatului său la Primăria Capitalei, dar totul pare să-l indice pe Miron Mitrea ca favorit pentru nominalizare."

E-n logica restauraţiei prin care partidul a redevenit al lui Iliescu şi Năstase după paranteza „reformistă“ (care n-a reformat nimic) a lui Geoană. Oricât de lipsită de perspective politice ar fi, echipa durilor e mai redutabilă şi mai periculoasă prin cinismul ei decât cea precedentă. Cel puţin PSD-ul recucereşte astfel nostalgicii, pensionarii şi o parte din electoratul rural cu care Geoană, cu aspectul său mai curând „liberal“, nu rezona în niciun fel.

Mare parte din populaţia activă a României fiind emigrată, pensionarii redevin o halcă esenţială a electoratului, devotată lui Iliescu şi oamenilor lui. Din acest punct de vedere şi pe termen scurt, PSD nu a greşit când a hotărât să stopeze reforma internă. Pe termen lung însă (dar cine calculează mutări înainte în politica noastră haotică?), fireşte, partidul se-ndreaptă, cu noua-veche echipă, spre dezastrul pe care-l merită mai mult decât orice alt partid, pentru că el a distrus sistematic România postrevoluţionară şi, dac-ar putea, ar face-o încă.

Mitrea e o găselniţă foarte vicleană pentru candidatura la primărie. Mărturisesc că m-a trecut un mic frison când am auzit. Mă obişnuisem cu gândul că Oprescu sau Vanghelie vor fi „catindaţii“, adică, fiecare-n parte, loseri absoluţi: primul a fost ciuca bătăilor la alegerile precedente şi are şi halatul alb cam şifonat de scandaluri recente, iar al doilea... mă rog, e Vanghelie şi punct. Marian, de fapt, mi-e simpatic în ultimul timp. În PSD e ca un ursuleţ koala, cam nătâng, între ţestoase şi crocodili. Mitrea nu e un loser. Va pierde, dar nu e un loser.   Oamenii-l consideră brutal şi primitiv, îl numesc „neam de manivelă“, dar tocmai asta s-ar putea să-i atragă pe bucureşteni, dintre care mulţi nici măcar atât nu sunt. Mitrea a trădat mişcarea sindicală intrând în politica PSD-ului şi-apoi a fost băgat şi-n nişte încurcături cu justiţia. Dar un politruc nu este, şi scoaterea lui pe tuşă câtăva vreme i-a făcut bine la imagine. Mitrea va fi mult mai credibil decât Oprescu sau Vanghelie, nu mai vorbesc de arogantul Orban şi de ciudaţii Guşă şi Pavelescu. În înfruntarea sa cu Vasile Blaga, Mitrea are urma unei şanse, pe când ceilalţi nu ar avea niciuna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al doilea motiv al temerilor mele în privinţa rezultatului alegerilor pentru Capitală este legat tocmai de candidatul PDL. Altădată spuneam: chiar şi o râmă, dacă ar candida din partea dreptei împotriva PSD, ar câştiga voturile bucureştenilor. Acum nu mai sunt chiar atât de sigur. E drept, bucureştenii au votat la primărie, tradiţional, tot ce nu mirosea a Iliescu, dar măcar candidaţii din trecut păreau, cât de cât, interesaţi de primărie, măcar şi ca să-şi umple buzunarele. Vasile Blaga este, deocamdată, măcar, apatic. Nu cred că e scopul vieţii lui să devină primar al unui oraş pe care ardelenii l-au detestat de când hăul şi pârăul, socotindu-l un locaş de pierzanie, Sodoma şi Gomora.

Evident i s-a dat sarcină de partid, dar chiar şi o sarcină de partid trebuie dusă la capăt cu ceva entuziasm, măcar mimat, altfel oamenii nu te votează, şi partidul se supără. Blaga are câteva atuuri solide în campania care urmează: e omul lui Băsescu, pe care majoritatea bucureştenilor, pe drept cuvânt sau nu, îl aprobă, are o ţinută de om serios şi muncitor... Chiar şi faptul că e ardelean şi concurează cu populaţia maternităţilor la titlul de cel mai recent cetăţean al Bucureştiului s-ar putea să fie în favoarea lui: cetăţenii hidoasei noastre capitale s-au cam săturat de şmenari şi panglicari, parcă şi-ar dori şi un om harnic şi onest la primărie, măcar ca variaţie.

Cel puţin Blaga n-o să le croiască manivele pe spinare şi n-o să le martirizeze urechile cu violuri ingenue ale limbii române. Dar cum să votezi un om despre care simţi că nu vrea, în sinea lui, să fie ales? Care se va-nfrunta cu TIR-ul pesedist, dispus să rişte totul pentru gloria partidului şi pentru binele propriu?

Vom asista la una dintre cele mai nesărate, mai morocănoase, mai cenuşii campanii: e de ales între doi oameni fără umor, fără replică, fără idei, fără nimic de oferit pentru nefericita urbe de pe Dâmboviţa. Va fi iarăşi un vot politic. Oricine-ar ieşi primar, oraşul va rămâne pentru încă patru ani cea mai urâtă capitală europeană ever. Un ardelean nu-i de-ajuns ca să-l schimbe, cred că ar trebui, ca la Sibiu, un neamţ, dar de unde să-l luăm?

Fireşte, dacă nu se-ntâmplă cine ştie ce catastrofă, Vasile Blaga va fi noul primar al Capitalei. Dar nu fără emoţii şi fără luptă. Poate nici măcar din primul tur. PDL trebuie să ia afacerea mult mai în serios decât ca o comandă de la „şeful“. Cu Mitrea contracandidat, jocul nu mai e o formalitate.