SENATUL EVZ: Cum se scarpină Poliţia Română unde n-o mănâncă
- Adam Popescu
- 30 septembrie 2008, 03:00
Ioniţă: "Săptămâna trecută dau drumul la televizor şi ce să vezi: subiect mare la ştiri cum poliţia din Râmnicu-Vâlcea, împreună cu inspectoratul şcolar şi nu mai ştiu ce alte instituţii locale de mână forte au făcut o razie prin discoteci şi baruri, de unde au recoltat - surpriză, surpriză - o importantă captură de liceeni, care în momentul respectiv chiuleau de la ore, apucaţi fiind pe drumul pierzaniei."
În vreme ce o doamnă comisar explica triumfal din off cum au fost ei reîntorşi pe calea cea dreaptă (legitimaţi, duşi la secţie, părinţii lor au fost sunaţi seara să vină să-i ridice), pe imagine defilau adolescenţi derutaţi şi fătuţe emo, în faţa paharelor cu suc sau alte licori, căutându- se prin buzunar după buletine. De asemenea, un domn inspector şcolar sobru a trecut şi el prin cadru cinci secunde pentru a exprima (cu dificultate) ideea că educaţia este importantă, iar chiulul de la ore nerecomandat. Ştirea respectivă, de mare importan- ţă naţională, era simultan pe trei canale de ştiri. (Ceea ce mi-a ridicat din nou vechea întrebare, cum naiba culeg şi editează ăştia ştirile, de ajungi să vezi acelaşi non-eveniment simultan; se vorbesc între ei?) Ce n-am înţeles până la urmă, iar vigilenţii reporteri de teren nu l-au întrebat, este în baza cărei strategii guvernamentale mai noi Poliţia Română a primit misiunea să combată absenteismul şcolar; şi în baza cărei legi o persoană paşnică poate fi săltată dintr-un loc oarecare şi dusă la secţie, chiar licean chiulangiu fiind.
Să nu fiu greşit înţeles: dezaprob cu tărie proletară chiulul elevilor de la ore (nu de alta, dar fi-miu citeşte din când în când pagina asta). Atâta doar mă întreb: Poliţia Vâlcea şi-a terminat restul treburilor care ţin de ordine şi siguranţă publică? S-au verificat toate tripourile şi sălile de pariuri din oraş, unde se spală bani? S-au săltat maşinile parcate interzis în centru? S-a pus ordine la biroul de permise auto, unde se aude că este la fel de mare veselie ca şi în mult mai celebrul judeţ vecin, Argeş? S-au rezolvat furturile şi tâlhăriile, mici şi mari, din comunele cu probleme ale judeţului? Dacă da, poate se detaşează nişte forţe suplimentare la Craiova, în caz că în Rm.- -Vâlcea poliţia şi-a cam terminat treaba, ca să facă acolo la descinderi în forţă prin discoteci, din alea cu adevărat periculoase, unde amestecă băieţii cocktailul cu săbiile ninja şi după aia ies cu chef în stradă.
A, ştiu, Poliţia Română are un pretext- beton ca să se ia oricând, de oricine, de preferinţă oameni paşnici şi fraieri care calcă pe nervi vreun agent: acea prevedere sovietică din lege că cetăţenii trebuie să aibă buletinul la ei în orice moment, iar dacă nu-l au pot fi „conduş i“ la secţie pentru legitimare. Acesta este instrumentul perfect pentru a hărţui lumea, folosit pentru a-ţi demonstraţie cine e stăpânul. Sunt convins că aşa îi culegeau pe şcolari din baruri la Rm.-Vâlcea. Deşi aş fi curios să ştiu dacă barmanii sau patronii care vindeau băuturile au fost de asemenea legitimaţi şi dacă aveau buletinul la ei, fiindcă până una-alta se pare că ei erau singurii care încălcaseră o lege, vânzând băutură unor minori. Mă îndoiesc, aceşti patroni de disco-bar fiind de regulă beizadele de politicieni sau şefi locali din poliţie. Şi mă mai întreb dacă acelor copii li s-a spus ce drepturi au în momentul legitimării sau dacă aceia dintre ei care aveau buletin au fost lăsaţi în pace.
Important aici nu este episodul ca atare, altfel de mică importanţă, ci tendinţ a poliţiei de a recurge la abuz şi intimidare cu cei slabi, tendinţă care merge mână în mână cu reflexul de a se feri din calea celor cu adevărat periculoş i, pe care de cele mai multe ori se face că nu-i observă. (Cinste poliţiştilor care îşi pun pielea la bătaie în cazuri cu adevărat grave, deşi sistemul pare că îi cam lasă singuri în astfel de situaţii.) La fel de îngrijorătoare este presiunea permanentă pentru a suprareglementa inutil, introducând portiţe pentru subiectivism şi abuz: vezi propunerea recentă venită din partea Poliţiei Rutiere privind „testul beţivului“, care dă unui agent rutier marjă de discreţie mărită în aplicarea legii.
Sau, pe aceeaşi linie, rapiditatea cu care şefii din Poliţia Română au îmbrăţişat noua directivă UE privind permisele de conducere, acelea „inteligente“, care vor stoca date de sănătate personală şi vor institui restricţii la şofat în funcţie de această stare. Măsura, una controversată în UE - din motive mergând de la protecţia datelor personale, până la limitarea dreptului individual la mobilitate - şi propusă pentru introducere, hăt, după 2010, a fost iute adoptată la noi şi prezentată presei neinformate drept un mare pas înainte în sporirea siguranţei pe şosele. Ca de obicei, nu a pus nimeni întrebările evidente şi simple: câte accidente sunt produse în România de şoferi surzi, orbi sau epileptici (deci cu probleme detectabile dinainte) şi câte de persoane perfect sănătoase: tineri iresponsabili care gonesc cu 150 km în localitate; vecinul Dorel care bea la volan pentru că „lasă, bă, că nu se întâmplă nimic“; sau şoferi profesionişti super-verificaţi medical, care depăşesc aiurea şi intră cu duba sau cu TIR-ul în pom. N-a demonstrat nimeni o legătură cauză-efect pe tema asta, dar braţul păros al legii în România este, ca şi la Rm.-Vâlcea, bucuros să mai primească o jucărică cu care să-şi facă de lucru prin curte, în vreme ce problemele societăţii sunt cu totul altele.