Senatul adoptă legi fără senatori

Senatul adoptă legi fără senatori

Înainte de alegerile locale şi după minivacanţa prilejuită de Summitul NATO, senatorii şi-au luat din nou liber.

Adoptarea legilor a fost lăsată ieri pe seama unui număr restrâns de senatori, care participă la majoritatea şedinţelor de plen, în timp ce colegii lor chiulesc în masă. Astfel, legile sunt votate printr-un artificiu al preşedintelui de şedinţă, care renunţă la sistemul de vot electronic pe motiv că „s-a defectat“.

Senatorii votează prin ridicarea mâinii, cvorumul fiind calculat prin raportare la prezenţa înregistrată la începutul şedinţei, nu în funcţie de câţi senatori sunt prezenţi în sală.

La prezenţa făcută ieri-dimineaţă figurau 81 de senatori din totalul de 137, cvorumul de şedinţă fiind de 69 de senatori. Între timp, în sală au rămas 50 de senatori, care au continuat să voteze legile de pe ordinea de zi. Cu toate acestea, preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai (PNL) şi, ulterior, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), anunţau că îşi exprimaseră votul peste 70 de senatori. Consecinţele absenteismului

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest mod a fost adoptată, cu unanimitate, legea care micşorează la 10% cuantumul actual al taxelor de timbru judiciar, în cazul proceselor în care se solicită daune morale. Din cauza absenteismului a fost respinsă şi o ordonanţă de urgenţă a guvernului privind onorariile percepute de executorii judecătoreşti.