Semenicul, inghetat bocna in anii '90

Autoritatile nu sunt capabile sa ofere minimul de conditii pentru turisti, iar „investitorii” habar nu au ce inseamna turism de calitate.

Lipsa de interes a autoritatilor din judetul Caras-Severin pentru statiunea Semenic face ca turistii sa aiba parte aici de conditii mizerabile. Mii de persoane din toata regiunea au urcat zilele acestea pe Semenic pentru a profita de zapada cazuta la inceputul anului. Aici au dat peste o statiune incremenita in anii ‘90.

Doar zapada si atat

Zapada cazuta la inceputul anului a adus pe Semenic mii de turisti in ultimele zile. La finele saptamanii trecute, statiunea a fost plina ochi, insa numai de zapada au avut parte turistii. Nimic nu s-a schimbat din anii ‘90, dupa ce au dat faliment hotelurile comuniste. Drumul de acces in statiune nu era curatat, circulandu-se pe zapada batatorita. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru ca nu exista un spatiu minim de parcare drumul s-a transformat in parcare. Pe o banda, sute de masini au fost insirate pe o distanta de mai bine de doi kilometri, astfel incat cei care au ajuns mai tarziu au fost nevoiti sa mearga pe jos de la capatul coloanei de masini pana la singurul hotel cu restaurant deschis, Dusan si Fiul.

Nimeni nu s-a gandit sa instaleze toalete pentru turistii care nu sunt cazati la hotel, astfel incat toaleta hotelului s-a transformat in WC public. Situatia a iritat pe buna dreptate, la culme, angajatii hotelului, care au reactionat insa necivilizat, urland pur si simplu la oamenii care se inghesuiau pe coridor, folosind un limbaj demn de defunctul BTT comunist.

Afaceri pompieristice

Nicio afacere care se deruleaza pe Semenic nu creeaza macar impresia ca e altceva decat o improvizatie. Hotelul Dusan si Fiul, singurul deschis, nu dispune de un hol sau un spatiu pentru receptie adecvat, aratand in interior ca un camin muncitoresc de nefamilisti, nu ca un hotel in anul 2008. In restaurant, plin ochi sambata, se fuma, desi legea interzice asta, intreaga atmosfera fiind una mai degraba de bodega, la impresia aceasta contribuind si amenajarea si mobilierul tipic de birt satesc.

Spatiul in care se inchiriaza echipament sportiv, pentru schi si sanius, este foarte mic, clientii stand inghesuiti ca in tramvai. Cat despre curatenie, ar trebui sa le provoace un atac de panica celor de la „protectia consumatorilor”, daca ar avea minim profesionalism. Restul „investitorilor” in turism de aici nu dau semne ca are habar ce inseamna civilizatie.

Se inchiriaza ATV-uri si snowmobile, insa nu exista trasee determinate pentru ele, astfel incat cei care le inchiriaza se inghesuie printre masinile parcate alandala sau printre turisti. Culmea, sambata, dupa o saptamana in care statiunea fusese luata cu asalt de peste 2.000 de persoane zilnic, unii proprietari de cabane nu se trezisera si nu stiau ce preturi practica la cazare.

„Asteptati sa vina seful, nu stiu cat este. Cred ca un milion camera”, era singurul raspuns pe care il primeau turistii. Peste toate acestea, cei care trebuiau sa se ocupe cu deszapezirea, „frezau” zapada de pe marginea drumului peste masinile parcate pe sensul opus. Nimic din ce au descoperit pe Semenic turistii care au fost acolo zilele trecute nu are legatura cu un minimum de civilizatie.

Sfat Schi pe Semenic, cazare la Garana

Jalea de pe Semenic este in contrast cu conditiile oferite de proprietarii de pensiuni din Garana sau Valiug. Exemple in acest sens sunt pensiunea Gotschna de la Garana sau pensiunea Gasthof Tirol din statiunea Crivaia, de pe malul lacului de la Valiug. Diferenta intre conditiile de aici si cele de pe Semenic este ca de la cer la pamant, serviciul fiind ireprosabil, de la costumele tiroleze ale angajatelor, la holul amenajat cu biblioteca, semineu, canapele din piele si televizor LCD, pana la toaletele cu senzori unde curatenia este pur si simplu impecabila.

Aberatie Primaria Valiug va intampina cu gunoaie

Pe drumul de acces catre Garana si Semenic, Primaria comunei Valiug a amenajat groapa de gunoi a localitatii, unde se strang si deseurile din Garana si de pe Semenic. Toti turistii care vin in zona dau nas in nas cu un veritabil munte de gunoaie si deseuri adunate in mijlocul padurii, pentru ca in  afara unui gard, Primaria nu a facut absolut nicio amenajare pentru a proteja cat de cat mediul.