Evenimentul Zilei > Actualitate > Şeitan: „Impozitele, plătite online din septembrie”
Şeitan: „Impozitele, plătite online din septembrie”

Şeitan: „Impozitele, plătite online din septembrie”

După două zile de haos la ghişee, ministrul muncii Mihai Şeitan a venit în această dimineaţă cu noi precizări despre depunerea declaraţiilor şi plata indemnizaţiilor la stat de către persoanele fizice autorizate, dar şi de persoanele care au venituri din drepturi de autor.

Şeitan a spus că programul la ghişee a fost prelungit. În plus, actele se pot transmite şi prin poşta, iar banii pot fi depuşi direct în cont.
Ministrul a venit şi cu o veste bună. Până pe 25 septembrie va fi gata un sistem de plăţi online. Sistemul realizat în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor este în curs de execuţie.
"Declararea veniturilor din activităţi independente va putea continua şi în zilele următoare, nu vom aplica penalizări până când sistemul nu se va aşeza. Aceste acte pot fi trimise şi prin poştă, iar banii pot fi viraţi direct în conturile Trezoreriei", a afirmat ministrul.
Conturile unde poti fi viraţi banii se găsesc pe site-ul Casei Naţionale de pensii.
"Declaraţiile nu se fac în fiecare lună, ci o singură dată. Acum e grosul de depuneri, iar lunile următoare se fac corectări doar daca intervin schimbări. Nu o să mai fie aglomeraţie. Şi dacă se pot face plăţi direct în cont şi online nu o să mai fie probleme", a mai declarat Mihai Şeitan.
Acesta a reluat acuzaţiile lansate ieri la adresa presei, pe care a acuzat-o de dezinformare.
Fără amenzi pentru întârzieri
Ministrul susţine în continuare că nu a fost aglomerat la ghişee şi dă asigurări că nimeni nu va fi deocamdată penalizat.  
"Azi, daca vă duceţi la ghişee, nu o să găsiţi cozi, aşa am fost informat. Dimineaţă erau 20 de 30 la Casa de Pensii, la şomaj trei persoane. Suntem pregătiţi să rezolvăm toate situaţiile în timp util", a subliniat ministrul.
"Numărul celor care au depus declaraţii până acum reprezintă între 5-10%. Nu vom percepe penalizări, în primul rând nu ştim pe cine să amendăm şi nu acesta e scopul", a mai spus Mihai Şeitan.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, a prezentat bilanţul privind numărul celor care s-au prezentat la ghişee până în prezent.
"La agenţiile naţionale s-au prezentat până la închiderea programului 36.604 de persoane, cei mai mulţi în Bucureşti şi Cluj", a afirmat Bian.
El a adăugat că au fost pregătite conturi pentru această activitate pentru fiecare agenţie judeţeană.
Bani în plus pentru plata prin poştă sau online
Depunerea declaraţiilor prin poştă şi plata contribuţiilor prin virament bancar în conturi deschise la Trezorerie înseamnă bani în plus. În unele cazuri, banii aceştia depăşesc chiar suma datorată. Astfel, trimiterea unui plic cu documente, recomandat, prin poştă, costă cel puţin 5 lei, iar un ordin de plată mai scoate din buzunarul contribuabililor 3-4 lei. Asta, în condiţiile în care unii dintre ei au de virat în contul statului pentru "şomaj" doar 3 lei.
Situaţia este şi mai complicată în ceea ce priveşte plata electronică. Deşi în majoritatea statelor din lume, cetăţenii îşi pot plăti taxele online, în România acest lucru nu se întâmplă deoarece semnătura electronică este foarte scumpă- certificatul digital pe care ar trebui să îl cumpere românii costă peste 60 de euro.