Scandalul de corupţie care macină fotbalul românesc a produs deja victime de calibru, iar ciclonul anunţă ravagii şi mai mari. Primii doi oameni din ierarhia Comisiei Centrale a Arbitrilor, preşedintele Gheorghe Constantin şi vicepreşedintele Marcel Lică, au fost deja scoşi din circuit pe uşa din dos. Primul a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, iar cel de-al doilea s-a autosuspendat, fiind implicat în acelaşi dosar.

De asemenea, arbitrii care apar în dosarele procurorilor (Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, Tiberiu Lajos, Marcel Savaniu, Lucian Dan şi Dan Roşu) au fost reţinuţi de la delegări şi urmează să se prezinte pentru audieri, începând de azi, la DNA Piteşti. Chiar dacă numele lui nu apare în scandal, Augustus Constantin, fiul lui „Vâlcea”, s-a autorecuzat, mai ales după ce, ieri dimineaţă, procurorii au percheziţionat unul dintre apartamentele din Bucureşti în care locuia tatăl său.

Cu luni în urmă, Călin Nistor, şeful DNA Piteşti, promitea arestări spectaculoase, care se vor finaliza cu condamnări. În exclusivitate pentru EVZ, Nistor a reconfirmat ieri că multe persoane urmează să dea „cu subsemnatul” la DNA şi că unele dintre ele vor fi chiar încătuşate! Mulţi dintre aceşti oameni au legături sau fac parte din lumea fotbalului! „Cornel Penescu nu a fost urmărit doar pe linia coruperii arbitrajelor. Sunt mai mulţi oameni importanţi în vizorul nostru şi, în următoarea perioadă de timp, vor urma şi alte arestări. Când punem mâna pe cineva, trebuie să avem probe irefutabile, pentru ca finalitatea să se traducă prin condamnări”, ne-a mărturisit ieri Nistor.

Grig a trecut, provizoriu, la „butoane”

 CCA s-a reunit ieri, la „Casa Fotbalului”, pentru prima oară de la izbucnirea megascandalului. În absenţa lui Gheorghe Constantin (care, din arest, şi-a trimis demisia prin fax), şedinţa a fost condusă de cei rămaşi. Cum şi numele lui Marcel Lică apare în „cazul Penescu”, s-a decis ca destinele forului federal să intre pe mâinile lui Nicolae Grigorescu, fost şef al comisiei.

Vidul de putere va persista însă după ce provizoratul lui „Grig” va lua sfârşit. Fostul „asistent” n-are de gând să rămână la conducerea CCA nici după limpezirea apelor. Atitudinea lui Grigorescu pare mai degrabă o fugă de răspundere, reacţie pe care o au şi alţi oameni vizaţi să devină şefi la CCA. Cu toţii se tem acum să mai facă delegările arbitrilor.

„Când punem mâna pe cineva, trebuie să avem probe irefutabile, pentru ca finalitatea să se traducă prin condamnări.”Călin Nistor, şeful DNA Piteşti

MENIU DE AUSTERITATE

În arest, Cornel Penescu a mâncat griş cu lapte

Cornel Penescu trăieşte clipe de coşmar din momentul în care a fost reţinut. Pentru cel mai bogat argeşean a fost un şoc să dea luxul vilei în care se lăfăia pe viaţa „la limită supravieţuirii” din celulă. Penescu suportă greu regimul de detenţie, supărat că a picat în acest scandal de dare de mită, deşi era pus sub urmărire pentru presupuse infracţiuni economice.

Avocaţii lui Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă (manager la magazinele PIC), Cristi Liberatu (fost şef la OPC Argeş) şi Gheorghe Constantin – cu toţii reţinuţi – au afirmat că suspecţii au fost încarceraţi în camere separate, alături de infractori periculoşi. Până ieri la amiază, ei nu au avut dreptul să primească vizite şi nici pachete. Miliardarul Penescu a fost nevoit să mănânce tot ce i-au adus gardienii. Din meniul de dimineaţă n-a lipsit grişul cu lapte, iar la prânz a primit ciorbă „chioară” de cartofi.

Rudele şi prietenii lui Cornel Penescu au ameninţat că vor sesiza CEDO pentru nerespectarea unor drepturi fundamentale. „Ceea ce au făcut procurorii DNA sunt adevărate abuzuri împotriva celor patru! Nu au dreptul de a primi vizite sau pachete, nu au nici haine de schimb… Vom sesiza CEDO cu privire la aceste abuzuri,” ne-a declarat Mihaela Sasu, una dintre persoanele apropiate lui Cornel Penescu.

Liberatu, patru pachete de ţigări în 24 de ore

La rândul său, avocatul Radu Nistor a declarat că, dintre cei patru reţinuţi, Cristian Libertatu, fost director OPC, se simte cel mai rău: ,,În 24 de ore, Libertatu a fumat patru pachete de ţigări… De multe ori se întreabă, retoric, de unde şi până unde s-a ajuns la arestarea sa. Într-o situaţie gravă se află şi Gheorghe Constantin, care recent a suferit o intervenţie chirurgicală,” a declarat Nistor. Despre „Vâlcea”, Ion Crăciunescu a susţinut ieri că este grav bolnav. Recent, fostul şef al arbitrilor a suferit o operaţie la o clinică peste hotare.

Şi Tiberiu Lajos trăieşte un moment greu. Tatăl „centralului” a decedat în cursul zilei de marţi, din pricina unui infarct, în timp ce fiul său se afla la o emisiune de televiziune!

INCERTITUDINE

Autorităţile locale, pregătite să preia echipa
 
Tudor Pendiuc, primarul Piteştiului, a declarat ieri, pentru EVZ, că în cazul în care Cornel Penescu va fi condamnat, iar firma PIC se va retrage de la FC Argeş, autorităţile locale ar putea să preia pachetul majoritar de acţiuni, pe care l-au mai deţinut până în 2006. ,,Este o situaţie neplăcută, iar echipa, indiferent de deznodământ, va avea de suferit. Dacă PIC se va retrage de la FC Argeş, alte firme nu par interesate de echipă” a declarat Pendiuc. Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, nu exclude nici el o implicare a autorităţilor locale la formaţia din Trivale.

CITIŢI ŞI:

Urmează „marii rechini”?
Gigi Becali, din parlament la CEDO
Becali: „În arest, voi avea cea mai curată împărtăşanie”
Şeful DNA Piteşti: „Vor urma şi alte arestări în fotbal!”
Scandalul din ’81, muşamalizat pe linie politică