Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis miercuri reducerea substantiala a pedepsei pentru Ion Balint, nimeni altul decat temutul Nutu Camataru.
Astfel, pe langa inlaturarea obligatiei acestuia la plata de despagubiri catre una dintre persoanele jefuite de gruparea sa si ridicarea sechestrului instituit anterior pe doua imobile, instanta a decis si micsorarea pedepsei de la noua la numai doi ani, sapte luni si 17 zile de inchisoare.
Dupa care, avand in vedere perioada petrecuta deja in detentie de acesta, Curtea de Apel a dispus sec: "Punerea de indata in libertate a inculpatului". Asa se face ca Ion Balint, despre care procurorii notau in rechizitoriu ca "a initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat in scopul comiterii de infractiuni pentru a obtine beneficii financiare sau alte foloase ma-teriale", ar putea scapa definitiv de arest.
Mama lui Nutu, ramasa fara pedeapsa
Concret, instanta Curtii de Apel a inlaturat obligatia lui Nutu la plata de despagubiri morale si materiale catre Shaul Peleg - cel care a reclamat ca a fost talharit de locotenentii fratilor Camataru - ridicand in acelasi timp si sechestrul asigurator pe imobilele apartinandu-i acestuia, din comuna Gruia, sat Santu Floresti, judetul Ilfov, si din comuna Mogosoaia.
De asemenea, pe langa micsorarea substantiala a pedepsei cu inchisoarea, ceea ce echivaleaza cu absolvirea de orice vina a lui Nutu Camataru in jefuirea cetateanului israelian, magistratii au decis si reducerea pedepsei mamei fratilor Balint pana la suspendarea executarii sentintei. Smaranda Stoica primise initial cinci ani de detentie.
De altfel, Curtea de Apel a admis recursul tuturor celor 20 de persoane incluse in dosarul privind faptele clanului "Camataru", mentinand insa, in mare, aceleasi pedepse pentru restul inculpatilor.
Sile Camataru nu a scapat Fratele lui Nutu, Vasile Balint, zis Sile Camataru, a fost condamnat la 13 ani de inchisoare, fiind insa achitat de magistrati pentru infractiunile de inselaciune si santaj.
Pus in situatia ca unul dintre cei considerati a fi capii lumii interlope din Bucuresti sa scape de arest, Parchetul General a declarat recurs la decizia Curtii de Apel. Acesta va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie imediat ce va fi redactata motivarea solutiei magistratilor.
Un clan cat tot Codul Penal Trafic de carne vie, talharii, camatarie, proxenetism si chiar crima. Potrivit anchetatorilor, "afacerile" clanului Camatarilor acopereau aproape intregul Cod Penal. Clanul avea o structura piramidala, iar sarcinile erau bine impartite. Spre exemplu, de proxenetism si prostitutie se ocupa chiar mama Camatarilor, ajutata de doi frati ai acestora, Angela si Constantin Stoica.
Partea de santaj, sechestrare de persoane, talharie, recuperari si camatarie era coordonata de Sile si de "locotenentul" sau, Silviu Dudita (poreclit "Fluturica").
Potrivit anchetatorilor, prima afacere pusa la cale de Sile si Nutu a fost camataria. Pentru oamenii de rand care apelau la "ajutorul" Camatarilor imprumutul echivala cu dezastrul.
Drept garantie pentru banii luati, acestia trebuiau sa semneze contracte de vanzare-cumparare pentru casa, masina sau terenuri. Daca insa "garantia" era pe placul Camatarilor sau exista posibilitatea unei afaceri bune, proprietarul ramanea fara ea chiar daca isi achita datoriile.
Ii ameninta ca-i da la lei Treptat, clanul a acaparat si piata prostitutiei, ocupand toata zona centrala a Bucurestiului si Discoteca Herastrau. Numeroase fete, foarte multe dintre ele minore, au ajuns in reteaua Camatarilor, unele fiind rapite direct de pe strada. Majoritatea nu au depus insa plangeri pentru ca s-au speriat in urma amenintarilor primite din partea membrilor clanului.
Sile si Nutu Camataru au fost arestati ultima data in iulie 2004. La descinderea facuta la conacul acestora din Ferentari, procurorii, jandarmii si politistii au fost socati de modul de viata al acestora. Domeniul se intindea pe sase hectare.
Mafiotii cresteau pasari, animale exotice si salbatice. La acel moment, anchetatorii spuneau chiar ca Nutu isi ameninta victimele cu cei trei lei pe care-i avea in curte. Sub cusca animalelor era amenajata o adevarata camera de tortura, unde ajungeau cei care cadeau in plasa Camatarilor.
CONEXIUNI Camatarii, banuiti de relatii sus-puse De-a lungul timpului, gruparea fratilor Camataru, din care faceau parte, potrivit politistilor, nu mai putin de 500 de membri, a beneficiat de ajutorul unor oameni puternici: lideri politici, magistrati, politisti, persoane publice.
In martie 2005, intr-un articol intitulat "Camatarii, o caracatita care a otravit Romania", "Evenimentul zilei" amintea, printre altii, de fostul senator PSD Vasile Duta, membru al Comisiei de abuzuri din Senat.
Senatorul aparuse pe o caseta filmata in timp ce se delecta cu mai multe prostituate ale celor doi frati. Alt prieten al Camatarilor se pare ca a fost presedintele PNG, Gigi Becali.
Nutu Camataru declara: "Gigi este prietenul meu (...). L-am ajutat cu ce am putut si l-as ajuta si in continuare". De asemenea, intr-o depozitie facuta in fata instantei, Nutu Camataru a mentionat si alti oameni puternici, pe care i-a numit "prieteni" ai sai: Virgil Ardelean (fostul sef al Directiei de Informatii si Protectie Interna a MAI), Nicolae Berechet (secretar general in MAI), Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea.
Cititi si Gabriel Bivolaru si Ioana Maria Vlas ar putea fi eliberati din inchisoare.