Evenimentul Zilei > Economie > Şefii Société Générale, în „boxa acuzaţilor“
Şefii Société Générale, în „boxa acuzaţilor“

Şefii Société Générale, în „boxa acuzaţilor“

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, crede că managerii băncii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cea mai mare fraudă bancară din istorie.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a declarat ieri că managerii Société Générale sunt şi ei vinovaţi în cel mai mare scandal bancar din lume şi că aceştia trebuie să suporte consecinţele, informează „Financial Times“.

„Într-un sistem cu recompense
mari, nimeni nu poate scăpa de responsabilitate când apare o problemă mare“, a adăugat preşedintele francez, sugerând necesitatea unei schimbări la vârful SocGén. „Société Générale este într-o situaţie de criză“, a recunoscut şi ministrul economiei din Franţa, Christine Lagarde, care până acum a susţinut că nu este niciun motiv de îngrijorare, deoarece SocGén este cât se poate de stabilă.

Atât Bouton, preşedintele băncii,
cât şi Jean-Pierre Mustier, şeful Diviziei de investiţii, şi-au prezentat demisiile imediat după izbucnirea scandalului. Acestea nu au fost însă acceptate de conducerea grupului.

De la începutul scandalului, valoarea
de piaţă a băncii a scăzut cu peste 6,7 miliarde de euro.

Traderul a fost eliberat

Ieri-dimineaţă, Jérôme Kerviel, traderul acuzat că a provocat băncii SocGén pagube de 4,9 miliarde de euro, a fost eliberat din arestul poliţiei şi plasat sub supraveghere judiciară, informează agenţia Reuters. Traderul a fost reţinut timp de două zile, timp în care a fost chestionat în legătură cu gaura financiară.

Kerviel va fi anchetat în continuare
pentru acuzaţii precum abuz de încredere, uz de fals şi spargerea unor sisteme IT, după spusele avocaţilor săi. Aceştia nu au amintit-o printre acuzaţii şi pe cea de fraudă.

„Nu este nicio fraudă, domnule.
Cuvântul fraudă a fost folosit de domnul Bouton de mai multe ori. El l-a aruncat pe acest om la câini… fără a avea vreo bază“, a declarat avocatul traderului – Christian Charriere-Bournazel.

Procurorul general al Parisului,
Jean-Claude Marin, a spus că Jérôme Kerviel este „foarte supărat“ şi că este „depăşit de ceea ce i se întâmplă“.

ÎNTORSĂTURĂ

Bancă sub presiune


Autorităţile presează acum SocGén să
comunice de ce nu a descoperit frauda mai devreme, atâta timp cât Bursa de derivate şi contracte features Eurex spune că a informat banca despre plasamentele făcute de trader încă din noiembrie anul trecut. Poliţia franceză investighează, de asemenea, creditele acordate de SocGén, acţionarul majoritar al BRD în Europa de Est, valoarea acestora ridicându-se la mai multe miliarde de euro.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: