Evenimentul Zilei > Actualitate > Nou record pe Anticorupţie: şefa ITM Timişoara, condamnată cu executare în numai trei luni jumate! Află cât a primit
Nou record pe Anticorupţie: şefa ITM Timişoara, condamnată cu executare în numai trei luni jumate! Află cât a primit

Nou record pe Anticorupţie: şefa ITM Timişoara, condamnată cu executare în numai trei luni jumate! Află cât a primit

Procesul Corneliei Corescu a durat doar 3 luni şi jumătate din momentul arestării. Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă din Timişoara făcea colectă de la firme în numele PDL.

Cornelia Corescu, fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM)  Timiş, a fost condamnată, miercuri, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, în dosarul „Bani negrii pentru PDL”. Vasile Medeşan, „colegul” ei de dosar, care şi-a recunoscut din start faptele de care este acuzat, a primit şi el o pedeapsă de doi ani de detenţie. Sentinţa a fost pronunţată în lipsa inculpaţilor, miercuri, la Tribunalul Timiş.

Termene scurte, la câteva zile

Cornelia Corescu a fost condamnată pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri, uz de false, iar Medeşan pentru complicitate la acestea.
Lavinia Biriş, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, spune că instanţa s-a pronunţat aşa de repede deoarece martorii şi toţi cei implicaţi în dosar au fost audiaţi rapid, după ce unul dintre inculpaţi şi-a recunoscut fapta. „Având în vedere că inculpatul Vasile Medeşan şi-a recunoscut faptele, s-a mers pe procedura recunoaşterii. S-au dat termene scurte, săptămânale sau la maxim 10 zile. În ultimul timp este o procedură des folosită în penal, când se merge pe procedura de recunoaştere”, explică Biriş.
Făceau controale pe legislaţia muncii şi apoi şantajau firmele

Cei doi condamnaţi sunt în arest preventiv din luna septembrie. Corescu a fost reţinută pe data de 16, iar colegul de partid câteva zile mai târziu. Imediat după pronunţarea acestei măsuri, amândoi au fost suspendaţi din PDL.
Corescu şi Medeşan au fost trimişi în judecată după ce au fost anchetaţi de procurorii anticorupţie deoarece au cerut şi intermediat o mită în valoare de 10.000 de lei, pentru partidul din care au făcut parte. Cei doi au solicitat unui alt membru PD-L să doneze suma de 10.000 lei  partidului pentru a scăpa de probleme, fiind prins cu muncitori la negru. Acesta a achitat doar 1.000 lei din toată suma, apoi şi-a denunţat la DNA colegii de partid. 

Corescu i-a măsluit dosarul pentru că omul nu sărea cu banul

Cornelia Corescu a fost arestată în seara zilei de 14 septembrie. Motivul: un denunţ la DNA din partea unui coleg de partid, patronul unei firme de construcţii care renova hotelul din Timişoara al dinamovistului Cristi Borcea. Acesta a fost depistat, la un control al ITM cu doi muncitori la negru.

Grindiş a apelat la Medeşan, apropiat al lui Corescu, pentru a găsi „soluţii”, astfel încât să iasă mai puţin şifonat din întreaga poveste. Fosta şefă a instituţiei i-a făcut patronului SC Relu şi Andreea SRL, Aurel Grindiş, o contraofertă: donează 10.000 de lei către PDL Timiş, pentru a şterge totul cu buretele. Apoi lucrurile s-au complicat. „Deoarece denunţătorul nu a achitat decât 1.000 lei din suma pretinsă, inculpata Corescu Cornelia Gheorghina a dispus ca o angajată din subordine să înlocuiască procesul verbal iniţial cu un altul în care se consemnau împrejurări nereale ce ar fi atras sancţiuni mai aspre decât cele iniţiale”, au arătat anchetatorii DNA.
Sentinţa Tribunalului Timiş poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. In plus, completul de judecată a decis ca PDL Timiş să restituie denunţătorului Aurel Grindiş „donaţia” de 1.000 de lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: