UPDATE Guverul a decis alocarea a 750.000 de lei pentru bolnavii de cancer. ”Am alocat o suma care reprezintă consumul mediu lunar. Speram ca in 2-3 zile sa avem medicamentele în ţară", a explicat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Banii alocati pentru achiziţionarea morfinei urmează să fie recuperaţi din bugetul CNAS la prima rectificare bugetara, au mai precizat reprezentanţii Executivului.
Recent, cel mai mare producător de morfină a anunțat că se retrage de pe piața românească pentru că este nemulțumit de noile condiții impuse de autorități.
Este vorba despre producătorul şi distribuitorul care acoperă 60% din piaţa de opinoide oncologice, Mundifarma.
Decizia are la bază taxa clawback şi prelungirea termenelor de încasare a banilor pe medicamente compensate la 340-360 de zile.
„Bolnavii nu sunt în pericol”
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, spune însă că bolnavii de cancer nu sunt în pericol."Am vorbit cu ei, vor vinde în continuare produsele şi luna aceasta, şi luna viitoare, iar, după aceea, munca lor va fi preluată de altă firmă. Cât despre termenele de plată, ele sunt de 300 de zile".
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţii lor Bolnavilor de Cancer, reclamă însă faptul că bolnavii deja nu mai găsesc morfină."Pe lângă asta, sunt nevoiţi să plătească între 200 şi 3.700 de lei pe lună din buzunar după ce lista de medicamente gratuite a fost schimbată".