Evenimentul Zilei > Actualitate > Deputaţii opoziţiei nu mai vor să voteze prin ridicare de mână
Deputaţii opoziţiei nu mai vor să voteze prin ridicare de mână

Deputaţii opoziţiei nu mai vor să voteze prin ridicare de mână

Dacă nu obţin demisia Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputaţilor, blocând şedinţele Biroului Permanent, opoziţia încearcă măcar schimbarea regulamentului. Astfel, PNL şi PSD propun ca în plen deputaţii să voteze doar electronic şi nu prin ridicare de mâini.

Blocajul şedinţelor Biroului Permanent s-ar putea finaliza cu o schimbare de regulament. La şedinţa conducerii Camerei de astăzi reprezentanţii opoziţiei nu au venit cât să asigure cvorumul, ci şi-au trimis delegaţii să discute despre procedura repartizării iniţiativelor legislative la comisii şi să propună apoi schimbări ale regulamentului.
"Suntem într-o situaţie inedită. Sunt peste 300 de proiecte de legi şi iniţiative la Biroul Permanent. Am încercat să purtăm o discuţie pe proceduri pentru a debloca această situaţie. Încă nu am ajuns la o concluzie, probabil la şedinţa de miercuri când din nou este convocat Biroul permanent vom vedea ce soluţii vom găsi de modificare a Regulamentului pentru ca această situaţii să nu mai existe", a spus Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD.
"Suntem conştienţi că activitatea parlamentară trebuie să intre într-un ritm normal, sunt foarte multe proiecte care aşteaptă repartizarea la comisii. În acest moment suntem în discuţii pe proceduri, dacă vom reuşi să intrăm într-o atmosferă parlamentară normală şi dacă vom reuşi să facem câteva modificări ale Regulamentului", a declarat la rândul lui liberalul Mihai Voicu, adăugând că PNL solicită eliminarea din Regulament a posibilităţii votului deschis cu mâna şi păstrarea votului electronic sau a celui prin apel nominal.
Voicu a precizat că PNL avansează şi ideea realizării unui Cod de conduită a raporturilor dintre putere şi opoziţie.
Şedinţele Biroului Permanent al Camerei sunt blocate din 15 septembrie, după votul la legea pensiilor, când PSD şi PNL au acuzat-o pe Roberta Anastase de fraudă. Şedinţa a fost amânată astăzi pentru a 12-a oară.