Depasiti de amploarea pe care au luat-o spargerile de locuinte, politistii au lansat ieri o campanie menita sa convinga populatia "sa apeleze" cu incredere la sisteme de securitate.
Asadar, in ideea ca e mult mai usor sa previi un furt decat sa prinzi hotii care l-au comis, sefii Inspectoratului General al Politiei Romane si reprezentantii Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate (ARTS) au explicat, intr-o conferinta de presa, cum ii puteti opri pe infractori la usa apartamentului in care locuiti, cu numai 200 de euro.
Peste 9.000 de locuinte jefuite intr-un an Potrivit statisticilor, infractiunile contra patrimoniului sunt pe primul loc in "topul" ilegalitatilor comise in Romania, iar numarul acestora creste continuu. Numai in 2006 au fost comise 82.325 de astfel de infractiuni, din care mai mult de jumatate (41.624) sunt furturi.
"La aceasta categorie conduc detasat furturile din locuinte", sustin oamenii legii, care "au contabilizat", anul trecut, nu mai putin de 9.165 de locuinte jefuite, majoritatea in marile orase.
Si asta, in contextul in care a crescut simtitor numarul persoanelor care au apelat la firme de securitate pentru a-si asigura locuintele. "Anul trecut, a crescut cu peste 50a numarul "abonatilor" conectati la dispeceratele de monitorizare ale firmelor de securitate (de la 32.660, in 2005, la 65.613, in 2006).
Vorbim aici atat despre firme, cat si despre persoane fizice care si-au asigurat locuintele. (...) Toata lumea ar trebui sa inteleaga faptul ca un sistem electronic de securitate nu doarme si nu poate fi corupt sau depasit cu mijloace uzuale", a declarat chestorul Gheorghe Popa, adjunct al sefului Politiei Romane.
Chiar daca politistii recunosc ca au existat cazuri in care sistemele de securitate nu i-au putut opri pe hoti - care nu numai ca au reusit sa jefuiasca locuintele, dar nici macar nu au mai fost prinsi - specialistii va sfatuiesc sa va asigurati casele. Deoarece, cu o investitie de cateva sute de euro, sansele ca infractorii sa renunte la ideea de a va jefui sunt mult mai mari.
Locuiti la parter, platiti maximum 500 de euro "Pretul unui sistem de alarma variaza in functie de complexitatea acestuia si de locuinta pe care doriti sa o asigurati. Astfel, spre exemplu, daca locuiti intr-un apartament situat la etajul patru al unui bloc de zece etaje, pretul unui sistem antiefractie ar putea ajunge la maximum 150-200 de euro.
Ceva mai costisitoare ar fi instalarea unui astfel de sistem intr-un apartament situat la parterul unui bloc, unde hotii pot patrunde mult mai usor. Proprietarul unei astfel de locuinte ar fi nevoit sa scoata din buzunar aproximativ 400-500 de euro", a precizat Silviu Clep, presedintele ARTS.
Sfaturi
Cum sa va protejati locuinta > Montati un interfon la intrarea in scara
> Instalati si utilizati un sistem de control al accesului la intrare
> Verificati ca usile de la subsol, terase sau intrari suplimentare sa fie bine inchise
> Asigurati o buna iluminare la intrarile in holurile blocului si pe paliere
> Instalati un sistem de iluminare automat, cu detectia miscarii
> Montati un sistem de alarma in locuinta dumneavoastra
> Conectati sistemul de alarma la un dispecerat de monitorizare