Evenimentul Zilei > International > Secretele Liechtensteinului, la liber
Secretele Liechtensteinului, la liber

Secretele Liechtensteinului, la liber

Germania va oferi şi altor ţări informaţiile privind fraudele fiscale obţinute de la un informator care a încălcat legea secretului bancar din Liechtenstein, printr-o decizie care va inflama şi mai mult relaţiile Berlinului cu micul principat european ce-şi vede tot mai ameninţat statutul de paradis fiscal.

Potrivit cotidianului german „Handelsblatt“, Berlinul a primit deja solicitări din partea Finlandei, Suediei, Norvegiei şi este pregătit să împărtăşească informaţiile privind conturile ascunse din Liechtenstein prin care peste 600 de germani bogaţi, dar şi alţi peste 800 de cetăţeni ai altor state au evitat plata impozitelor.

În paralel, ministrul german de finanţe, Peer Steinbrück, şi-a continuat atacul împotriva sistemului financiar din Liechtenstein. El a avertizat că, dacă micul stat germanofon nu va schimba „condiţiile care invită la fraudă“, va trebui să ia în considerare „posibilitatea unei complicări nete a tranzacţiilor de afaceri“.

Autorităţile germane au admis recent că serviciile secrete au acordat, cu ajutorul guvernului de la Berlin, între patru şi cinci milioane de euro unui informator, în schimbul informaţiilor din Liechtenstein, act pe care principatul l-a calificat drept „un atac“ asupra suveranităţii sale. Datele obţinute prin încălcarea legii secretului bancar din principat dovedeau evaziunea comisă de sute de germani bogaţi, printre care şi personalităţi bine-cunoscute ale lumii afacerilor.
 
Potrivit „Financial Times“, şi Marea Britanie a primit, la rândul său, informaţii despre mai mulţi britanici bogaţi care au fraudat statul, tot de la informatorul ce a stat la originea scandalului din Germania. Autorităţile britanice au plătit în schimbul datelor suma de 100.000 de lire, adică 133.000 de euro.