Evenimentul Zilei > Politica > Se varsă sacul cu bani! Îndemnizații pentru bunici și ajutoare pentru angajarea bonelor
Se varsă sacul cu bani! Îndemnizații pentru bunici și ajutoare pentru angajarea bonelor

Se varsă sacul cu bani! Îndemnizații pentru bunici și ajutoare pentru angajarea bonelor

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi o îndemnizație în valoare de 650 de lei, sumă neimpozabilă, cu condiția ca mamele să revină la serviciu înainte de terminarea concediului de creștere a copilului, prevede un proiect legislativ inițiat de mai mulți senatori și deputați de la PMP, PNL, UDMR și Pro România.

Potrivit documentului care a fost depus la Parlament, în aceiași perioadă, mama va încasa stimulentul de inserție prevăzut de legislația în vigoare, a cărui valoare este tot de 650 de lei.

Proiectul introduce noțiunea de „beneficiu social – indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei” și prevede că stimulentul va fi acordat bunicilor cu condiția ca aceștia să se afle într-o relație de rudenie firească sau de adopție cu nepoții, să aibă acordul părinților și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestora.

Dacă legea propusă va fi adoptată, ea ar urma să intre în vigoare din anul 2020, iar bugetul necesar implementării sale ar urma să fie alocat din fondurile Ministerului Muncii.

Pe de altă parte, un alt proiect inițiat de parlamentarii liberali, propune acordarea unui ajutor financiar pentru angajarea unei bone familiilor cu copii, ale căror venituri nete nu depășesc 3.500 de lei. De acest sprijin va putea beneficia părintele sau reprezentantul legal la care copilul locuieşte în mod statornic şi care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv de până la trei ani în cazul copilului cu handicap. (Ionel Sclavone)