Evenimentul Zilei > Social > Se schimbă Codul Rutier! Amenzi usturătoare pentru șoferi
Se schimbă Codul Rutier! Amenzi usturătoare pentru șoferi

Se schimbă Codul Rutier! Amenzi usturătoare pentru șoferi

Noi amenzi îi vizează pe șoferii care vor mai folosi dispozitive electronice în timp ce se află la volanul unui automobil.

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de luni proiectul de Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, șoferii care folosesc sau pur și simplu țin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcții de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice riscă o amendă. Sancțiunea este de 6-8 puncte amendă (870-1.160 lei) şi 4 puncte de penalizare pentru cei care conduc autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Permisul șoferilor de autovehicule va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea legii dacă fapta este comisă în același timp cu altă contravenție pentru circulația vehiculelor.

De asemenea, pentru persoanele ce folosesc un vehicul care nu necesită permis, amenda este aceeași ca la conducătorii de autovehicule: de la 6 la 8 puncte de amendă.

În legislația rutieră actuală, șoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când sunt la volan, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”. Nerespectarea acestei norme este sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

„La momentul intrării în vigoare a normei, dispozitivele mobile aveau ca funcții, de regulă, vorbitul liber vocal sau transmiterea de mesaje text, nedispunând de funcții performante. În prezent, funcționalitatea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice mobile s-a extins foarte mult, astfel că, pe lângă funcția de vorbit liber vocal, acestea includ o serie de alte funcții, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc etc. S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen”, conform notei de fundamentare.

Astfel, se va sancţiona cu 4 puncte de penalizare ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, scrie RomaniaTV.
De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: