De la 1 ianuarie 2008, meciurile nationalei de fotbal a Romaniei ar putea fi difuzate de un post privat de televiziune. Contractul dintre Federatia Romana de Fotbal si Televiziunea Romana privind drepturile de transmisie a meciurilor sustinute de echipa noastra nationala expira pe 31 decembrie 2007.

Oficialii de la „Casa Fotbalului” au anuntat deja ca urmeaza o toamna plina de tratative cu posturile TV interesate de oferta FRF. In discutie intra doar partidele din preliminarii si cele amicale, nu si cele de la turneele finale ale Europenelor sau Mondialelor, jocuri ale caror drepturi TV sunt detinute de UEFA, respectiv FIFA.

„Nu ma intereseaza 50.000 de euro in plus”

Pana acum, TVR n-a avut rival la negocieri. Lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. „Am colaborat foarte bine cu TVR, dar, la noile tratative, postul public nu va avea un statut privilegiat. Nu ma intereseaza 50.000 de euro in plus. Suntem interesati sa promovam nationalele de tineret, juniori, fotbal in sala si fotbal feminin. Vindem un „pachet” de meciuri”, spune Ionut Lupescu, director general la FRF.

El a facut trimitere directa la stratagema folosita de cei de la TVR la ultima licitatie pentru drepturile TV, cand le-au dat adversarilor „mutarea” in plic: „Cea mai buna oferta plus 50.000 de euro”.

Lupescu sustine ca situatia de-acum cativa ani nu se va mai repeta. Din spusele aceluiasi Lupescu reiese ca TVR, care transmite de obicei meciurile nationalei de tineret, dar nu a difuzat decat rareori partide ale nationalelor de juniori sau cele de fotbal in sala, nu detine prima sansa la negocieri.

El a facut apoi o declaratie care lamureste situatia: „Spre exemplu, PRO TV are la dispozitie postul „sport.ro” (n.r. – canal detinut tot de Adrian Sarbu), care poate transmite meciurile nationalei feminine si pe cele de juniori”.

Lupescu a dat astfel de inteles, in mod explicit, ca postul din Pache Protopopescu este favorizat sa preia „pachetul” oferit de federatie, astfel incat partidele tricolorilor sa poata fi vazute la PRO TV, iar meciurile disputate de selectionate secundare  – pe respectivul canal de nisa.

BILA NEAGRA

Lupescu se teme de haosul din TVR

O alta grija exprimata ieri public de Lupescu se refera la instabilitatea existenta in conducerea TVR. „Sper ca situatia de la TVR se va stabiliza pana in toamna, ca sa stiu cu cine negociez”, ne-a declarat federalul.

TVR a pierdut recent drepturile de televizare a partidelor din Liga I (optiunile unu si patru) in favoarea Kanal D, acesta fiind unul dintre motivele care au dus la demisia lui Tudor Giurgiu din fruntea institutiei.