De-a lungul timpului, creatorii de film au încercat să redescopere filmul, să experimenteze dincolo de reguli. După explozia instrumentelelor digitale au apărut multe filme aflate la granița dintre genuri și categorii: cinema de avangardă, cinema underground, cinema low-budget, cu linie narativă sau fără, cu imagini șocante sau poetice, cu text sau fără. Filmul experimental nu s-a supus convențiilor, cu atât mai puțin în scurtmetraj. Și oricare a fost regula sau non-regula, puterea de atracție a experimentalului a crescut de la un deceniu la altul.

De la strămoșul filmelor experimentale creat în 1929 de Bunuel și Dali până azi, nenumărate mișcări și școli de film și-au adus contribuția. Festivalurile dedicate scurtmetrajelor au creat categorii speciale pentru filme experimentale: Labo la Clermont-Ferrand, Explora la Santiago de Compostela, Experimental la Vila do Conde, Orizzonti la Veneția.

La evenimentul ShortsUP În Laborator din 26 februarie, animația se amestecă cu ficțiunea, iar documentarul cu filmul-șoc într-un singur program. Catalizatorul va fi publicul, singurul capabil să facă reacția să se întâmple.

„Copy Shop” (regia Virgil Widrich, Austria) are în palmares 35 de premii internaționale, între care cel mai bun film la European Film Awards, cea mai buna coloană sonoră la Clermont-Ferrand și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj. Filmul conține aproximativ 18.000 de fotograme digitale transpuse pe film de 35 mm. „Sunt eu, Helmut” (r. Nicolas Steiner, Elveția-Germania) e o comedie ingenioasă despre a 60-a aniversare a lui Helmut, care de fapt împlinește 57 de ani. Decorul se schimbă, Helmut călătoreşte în timp și spatiu și își întâlnește vechii prieteni.

După filme va urma un performance audio-video de 40 de minute cu KarpovKasparov și Corruptdream, o explorare pe muzică live a opoziției dintre proiecția de pe suport digital și cea de pe suport analog. KarpovKasparov arată ca un joc de şah abstract, născut din colaborarea a trei aparate: drum machine, sintetizator şi retroproiector. Se vor auzi accente de muzica clasică, progressive, psihedelică, jazz şi electronică.

După performance-ul audio-video, seara ShortsUP va continua cu Matze, cel mai experimental proiect electro românesc.

  • Biletele costa 25 RON, oferă acces la programul întregului eveniment și pot fi cumpărate sâmbătă, 26 februarie, de la Atelierul de Producție. Pentru cei care vin la eveniment cu carnetul de student, bilete sunt reduse la 15 RON.
  • Atelierul de Producție, proaspăt renovat și lansat într-o noua înfățișare, este situat foarte aproape de stația de metrou Timpuri Noi: Splaiul Unirii 160.