Scoția este la un pas de a organiza un referendum privind independența față de Anglia.
Primul ministru scoţian Alex Salmond a estimat că independenţa Scoţiei ar stimula creşterea ei economică, întrucât ea ar putea beneficia de resursele sale energetice incomparabile şi ar fi reindustrializată, notează Agerpres.
''Dacă am fi independenţi, am putea trage cel mai mare profit din resursele noastre energetice incomparabile'', a explicat el într-un discurs la London School of Economics, o şcoală de prestigiu din Londra.
''Dispunem de 25% din potenţialul european în materie de energie a mareelor, de 25% din potenţialul eolian off-shore şi 10% din potenţialul de energie produsă de valuri: nu-i rău pentru o naţiune ce reprezintă mai puţin de 1% din populaţia europeană'', a argumentat el.
Pentru Salmond, Scoţia are un ''avantaj real în termeni de competitivitate: ar fi în măsură să producă energie mai bună şi mai ieftină decât oricine altcineva şi în apele cele mai adânci''.
''În plus faţă de aceste energii regenerabile, care vor fi sursa de reindustrializării sale'', Scoţia dispune de asemenea de cel puţin ''40 de ani de rezerve de petrol şi gaze'', a adăugat primul ministru scoţian.
Oficialul consideră că, dacă Scoţia ar fi ales calea autonomiei în referendumul din 1979, veniturile ei petroliere ar fi ajutat la reducerea datoriei publice la 39% din PIB, în perioada aceea la 0% în 1983-1984.