După o lună de la începerea anului şcolar, doar câteva unităţi de învăţământ din Ploieşti îşi permit să asigure paza din contribuţiile părinţilor.

Deşi la ultima şedinţă a existat un proiect de hotărâre a trei consilieri locali prin care Poliţia Comunitară urma să fie plătită pentru paza şcolilor, acesta a fost retras de pe ordinea de zi deoarece conducerea Primăriei Ploieşti preferă o firmă de pază.

„În cazul unor incidente, poliţiştii comunitari nu pot fi traşi la răspundere. Mai mult, nu există suficient personal pentru a asigura paza în şcoli”, a declarat primarul Andrei Volosevici.

În schimb, elevii mai multor şcoli şi licee se plâng că au devenit victimele băieţilor de cartier. „În fiecare seară se adună la poarta liceului şi ne cer ţigări, bani sau telefoanele mobile. Pentru că am refuzat să mă las buzunărit, era să fiu bătut”, povesteşte Iulian Costache, unul dintre elevii Grupului Şcolar „Lazăr Edeleanu” din cartierul mărginaş Bariera Bucureşti.

La câteva sute de metri de acest liceu se află Şcoala nr 19, situată în cartierul Mimiu în care populaţia majoritară este de etnie romă. Aici, săptămâna trecută un elev a încercat să fure poarta unităţii pentru a o vinde la un centru de colectare de fier vechi aflat în imediata vecinătate a şcolii. „Astfel de acte sunt frecvente la noi pentru că nu avem decât un paznic pe timp de noapte”, a declarat Doina Bucur, directorul Şcolii 19.