Şcoli europene la Iaşi şi la Cluj

Şcoli europene la Iaşi şi la Cluj

Clasamentul întocmit de Ministerul Educaţiei cuprinde 60 de instituţii de învăţământ.

Cele mai multe şcoli europene premiate ieri de Ministerul Educaţiei se află în judeţele Iaşi şi Cluj. Lista, întocmită de Comisia Naţională de Evaluare, cuprinde 60 de unităţi de învăţământ din toată ţara şi a fost realizată pe baza unor dosare. Acestea au cuprins proiectele realizate de fiecare şcoală şi colaborările cu instituţii din Europa.

Pe locul I se află Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta- Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, urmat de Grupul Şcolar de Meserii şi Servicii din Buzău şi de Şcoala cu clasele I-VIII „Toma Cocişiu“ din Blaj, judeţul Alba. Judeţele Iaşi şi Cluj au câte şapte instituţii în clasament, în timp ce Bucureştiul are numai două: Colegiul Naţional „Ion Creangă“ şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu“.

Fiecare instituţie a primit câte un certificat de şcoală europeană, o plachetă şi un premiu în valoare de 5.000 de lei, care va fi utilizat pentru dotări. Certificatul este valabil trei ani, iar după această perioadă instituţia trebuie să concureze din nou pentru a reintra în posesia sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii vor fi repartizaţi Inspectoratelor Şcolare Judeţene, care la rândul lor sunt obligate să le transmită unităţilor de învăţământ. La ediţia din acest an au participat 194 de instituţii din toată ţara, cu 35 mai multe decât anul trecut. Atunci, pe primul loc s-a plasat Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj, iar judeţul Iaşi a avut nu mai puţin de 13 instituţii între primele 60. Fruntaşii clasamentului Dosarul întocmit de Colegiul Naţional „Traian“, din Drobeta- Turnu-Severin, a obţinut 197 de puncte, cu 9 puncte mai mult decât instituţia de învăţământ clasată pe locul doi. La colegiul fondat în 1883 de marele cărturar Theodor Costescu au studiat de-a lungul vremii multe dintre elitele naţionale, precum Şerban Cioculescu, Gheorghe Ionescu Siseşti, Ştefan Odobleja sau Petre Sergescu. Elevii de aici iau parte anual la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale, programe de cercetare, olimpiade naţionale şi internaţionale. Din 2003, aceştia participă în fiecare an la concursul european „Euro Şcoala“, la care au obţinut de fiecare dată locul I.

„Această ultimă recunoaştere naţională dată de locul I la această competiţie ne onorează în mod deosebit, dar nu ne impresionează, deoarece este în firea şcolii noastre să fie cea mai bună“, spune directorul Colegiului Na- ţional „Traian“, prof. dr. Manuela Praja. Elevii de aici au fost invitaţi în ultimii ani să viziteze atât instituţ iile europene de la Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg, cât şi baze ale NATO din Europa.