Final fericit într-o poveste pentru care autorităţilor ar trebui să le crape obrazul de ruşine. Copiii de la Holdea au scăpat de şcoala din container | GALERIE FOTO
- Ciprian Iancu
- 1 mai 2014, 10:00
Micuţii din satul hunedorean Holdea au, în sfârşit, parte de o şcoală în toată puterea cuvântului. În această primăvară au scăpat de chinurile orelor ţinute într-un container metalic. Mediatizarea ulterioară a cazului descoperit de Evz nu a rămas fără efecte.
În toamna lui 2010, Evz vă prezenta un caz ruşinos pentru România mileniului lll: în satul Holdea, comuna Lăpugiu de Jos, nouă copiii învăţau într-o şcoală amenajată într-un modul metalic. Practic, era vorba de un container lung de cinci metri, lat de trei şi înalt de doi. Fără geamuri suficient de mari, fără toaletă şi, mai ales, fără spaţiu suficient. Nu rare erau momentele din zi în care învăţătoarea era nevoită să stea doar în picioare pentru ca micuţii să poată ajunge la tablă.
Şcoala din Holdea dispăruse, din lipsă de copii, la mijlocul anilor '90. După 2000 în Holdea au reapărut micuţi care trebuiau trimişi la şcoală. Sătui să-i ducă pe jos 12 kilometri în fiecare zi până la vreo şcoală din satele vecine, părinţii i-au cerut insistent primarului o soluţie. Au fost de acord şi cu rezolvarea provizorie: un container metalic în care să se amenajeze o sală de clasă, pe ideea că, decât deloc, e bine şi-aşa. În 2008, Şcoala primară din Holdea a fost redeschisă în paralelipipedul de metal. Vechea şcoală, era în paragină şi nu mai putea fi reabilitată.
Mai bine mai târziu
De fapt, vechea şcoală a şi fost demolată în vara anului trecut. În august 2013 aici au apărut şi camioanele cu materiale de construcţii oferite de sponsorii campaniei Europa FM "Nu eşti singur pe lume". Realizatorii postului se declarau atunci impresionaţi de faptul că, spre deosebire de mulţi alţi români, localnicii din Holdea nu s-au mulţumit să se lamenteze şi să stea cu mâinile în sân, ci au găsit o soluţie pentru copiii lor amenajând o şcoală într-un modul metalic.
Lucrările de construcţie au durat mai mult decât anunţa iniţial primarul comunei, Alin Chiorean, care spera ca totul să fie gata până la 1 octombrie. Inaugurarea oficială s-a făcut însă abia săptămâna trecută.
În toamna anului trecut, primarul comunei Lăpugiu declara că până în 2016 nu ar fi avut o soluţie financiară pentru ridicarea unei şcoli în Holdea. Acum spune că şi primăria a contribuit cu mai bine de jumătate din valoarea investiţiei. "Mulţumesc presei, care a medieatizat acest caz, şi, mai ales, domnilor de la Europa FM care ne-au ajutat enorm, sprijinul lor şi al sponsorilor campaniei constituind jumătate din efortul necesar ridicării şcolii". Primăria a contribuit cu mâna de lucru şi proiectul necesar. Clădirea urmează să fie extinsă prin ridicarea unei mici săli multifuncţionale.
O clasă de două ori mai mare
"O clasă mai mare", "un robinet cu apă", "o toaletă mai bună decât cea din curte", "un mic teren de fotbal", spuneau copiii de la şcoala din Holdea că îşi doresc pe vremea în care învăţau în containerul alb amplasat în mijlocul satului. Cu excepţia terenului de fotbal, toate dorinţele li s-au împlinit. Sala de clasă este de două ori mai mare decât suprafaţa modulului metalic. În ea învaţă şase copii. Ar fi trebuit să fie vreo 11 de toţi, dar cei de clasa a lV – a au fost transferaţi la Ohaba, pe motiv că sunt mai măricei şi pot face naveta.
Clădirea are şi un hol, un birou pentru dascăl şi trei toalete funcţionale: una pentru băieţi, alta pentru fete şi încă una pentru personalul şcolii. Un spaţiu din clădire, cu intrare separată, este rezervat unui eventual magazin sătesc (dacă vreun privat va fi vreodată interesat de o asemenea investiţie). La capătul opus sălii de clasă, uşa holului duce spre nicăieri. Aici ar urma ca Primăria să amenajeze, de fapt, sala multifuncţională de care vorbeşte şi primarul Alin Chiorean.
Vechea "sală de clasă" din container era şi ea îngrijită şi clăduroasă, însă nu se compară cu cea nouă. Doar ferestrele de aici sunt de două ori mai mari decât în vechea "şcoală". "Mai mereu eram nevoiţi să stăm cu neoanele aprinse. Când era vreme bună afară mai deschideam uşa, să avem mai multă lumină naturală. Acum nu mai e nevoie de asemenea soluţii, din fericire", spune Cristina Nicula, învăţătoarea din Holdea. "Nici nu se compară condiţiile de acum cu cele din vechea şcoală. Mediul de lucru este foarte important pentru cei mici. Spaţiul pe care îl avem la dispoziţie este mai mult decât suficient. Doar o tablă nouă ne-ar mai trebui, pentru că încă o folosim pe cea veche, din container. Dar o să rezolvăm cumva şi problema asta. Încă suntem în situaţia unei familii recent mutate într-o casă nouă şi mult mai mare", adaugă dăscăliţa.
După opt ani de la reluarea cursurilor primare, în Holdea există o şcoală adevărată, cu o sală de clasă în care e destul loc pe pereţi pentru planşe explicative, cu grupuri sanitare în clădire, cu destul loc pentru ca ghiozdanele micuţilor să nu mai stea pe jos.