Deputaţii au ca termen 1 septembrie să decidă dacă ministrul tineretului va fi dat sau nu pe mâna procurorilor.
Camera Deputaţilor va lua o decizie în privinţa urmăririi penale a ministrului tineretului Monica Iacob Ridzi abia la toamnă. Hotărârea a fost luată, ieri, de conducerea Camerei, la propunerea PSD, dar cu acceptul PDL. Teoretic, prin decizia de ieri, Ridzi îşi asigură supravieţuirea în fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), dacă nu va interveni o demisie, întrucât premierul Emil Boc a declarat că o va schimba doar în cazul în care parlamentul va propune începerea urmăririi penale. Calendarul deputaţilor
Deşi, iniţial, şefa Camerei, Roberta Anastase, promisese rezolvarea cazului în termen de 15 zile, potrivit calendarului stabilit ieri, deputaţii se vor reuni pe 27 iulie într-o şedinţă fără niciun fel de miză. Ei vor discuta raportul comisiei de anchetă, însă acest document va fi votat fără partea care se referă la urmărirea penală. Acest capitol va fi analizat, ulterior, de Comisia juridică. Practic, pe 27 iulie deputaţii vor decide doar asupra sesizării Curţii de Conturi. După ce Comisia juridică îşi va finaliza lucrările, va avea loc o nouă şedinţă de plen care se va vota dacă deputaţii acceptă sau nu urmărirea penală. Această desfăşurare complicată a lucrurilor a provocat enervarea liberalului Mihai Voicu, care a sesizat în şedinţa Biroului Permanent că nu există un termen final al întregii proceduri. Până la urmă, Biroul a fixat drept termen de luare a deciziilor data de 1 septembrie pentru finalizarea dosarelor „Ridzi”, dar şi pe cel care-l vizează pe Călin Popescu-Tăriceanu, care va urma aceleaşi proceduri. Explicaţii contradictorii
După şedinţa Biroului, mai-marii Camerei au ieşit cu explicaţii diverse pentru decizia luată. “Cei de la PSD au ajuns la concluzia că au exagerat cu concluziile din raportul comisiei de anchetă şi vor o procedură care să nu poată fi contestată”, a susţinut Roberta Anastase (PDL).
La rândul său, Gheorghe Albu (PDL) a explicat că doar Comisia juridică se poate pronunţa în privinţa urmăririi penale, membrii comisiei de anchetă neavând acest drept.
În schimb, deputaţii PSD Aura Vasile şi Nicolae Bănicioiu au afirmat că au vrut să evite trimiterea întregului document la Comisia juridică, unde şeful acestuia, democrat-liberalul Daniel Buda, ar fi putut tergiversa lucrările.