Evenimentul Zilei > International > Scandalul privind „fişierul romilor” ajunge în Parlamentul Franţei
Scandalul privind „fişierul romilor” ajunge în Parlamentul Franţei

Scandalul privind „fişierul romilor” ajunge în Parlamentul Franţei

Directorul general al jandarmeriei franceze, Jacques Mignaux, va fi audiat mâine în Comisia juridică din Adunarea Naţională, Camera inferioară a parlamentului, în scandalul privind fişierul MENS (minorităţi etnice nesedentare).

În aceeaşi zi va fi audiat şi Laurent Touvet, director pentru libertăţi publice şi afaceri judiciare în Ministerul de Interne.

Potrivit cotidianului "Le Monde", în respectivul fişier, a cărui existenţă este negată de oficialii Ministerului de Interne, ar fi stocate date cu caracter personal privind "originile rasiale şi etnice" ale minorităţilor vizate.

Fişierul face obiectul unei plângeri depuse, la Parchetul din Paris, de avocaţii a patru asociaţii ale romilor şi nomazilor din Franţa. În cazul în care se va dovedi că fişierul există, responsabilii de crearea sa riscă cinci ani de închisoare şi o amendă în valoare de 300.000 de euro. Un "fişier genealogic" a existat, dar a fost şters pe 13 decembrie 2007, conform prevederilor legale, a precizat Ministerul de Interne, într-un comunicat.

Socialiştii pun presiune pe Brice Hortefeux

Deputata socialistă Delphine Batho, autoarea unui raport de informare asupra fişierelor poliţiei, a cerut Comisiei juridice din Adunarea Naţională să nu-i audieze doar pe Jacques Mignaux şi Laurent Touvet, ci şi pe ministrul de interne, Brice Hortefeux. Acesta a anunţat deja că este gata să suporte consecinţele de rigoare în cazul în care existenţa controversatului fişier este dovedită.

Şi ministrul imigraţiei, Eric Besson, a declarat că nu are cunoştinţă de existenţa unui astfel de fişier. "Jandarmeria a spus că fişierul nu există, Brice Hortefeux a spus şi el că nu are informaţii în acest sens" şi, ca să fie sigur, a cerut o anchetă, a reamintit Besson.

"Franţa nu cunoaşte conceptul de minoritate etnică şi nici conceptul de origine."
ERIC BESSON, ministrul imigraţiei