Scandalul închisorilor CIA. Bucureştiul a găzduit un centru de detenţie

Scandalul închisorilor CIA. Bucureştiul a găzduit un centru de detenţie

O serie de facturi aduse ca dovezi într-un proces dintre brokerul aerian Sportsflight şi operatorul aerian Richmor, desfăşurat la New York, arată că un avion Gulfstream în care s-au aflat suspecţi de terorism ai CIA a aterizat şi la Bucureşti, "unde acum se ştie că a fost localizată una dintre închisorile CIA, scrie cotidianul britanic "The Guardian".

Este vorba despre un aparat Gulfstream, folosit pentru transportarea la Cairo a clericului egiptean Abu Omar, răpit de agenţii CIA la Milano, în 2003. Brokerul aerian Richmor a furnizat respectivul avion companiei private DynCorp, recunoscută pentru legăturile cu CIA, în afacere fiind implicat şi operatorul aerian Sportsflight.

O factură în valoare de 301.113 dolari arată că şi liderul organizaţiei teroriste indoneziene Jemaah Islamiyah, Hambali, s-a aflat la bordul avionului. În doar opt zile, acesta a fost "plimbat" pe ruta Alaska-Japonia-Thailanda-Afganistan-Sri Lanka.

Însă cel mai important suspect de terorism transportat cu aparatul Gulfstream este "creierul" atentatelor de la 11 septembbrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed. După ce a fost prins, acum opt ani, Mohammed a dispărut în închisorile CIA, unde, în doar o lună, i-a fost aplicată de 183 de ori tehnica înecului simulat (waterboarding), potrivit unui memoriu al Departamentului Justiţiei din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Facturile arată, de asemenea, că avionul a zburat la şi din Bucureşti, unde acum se ştie că a fost localizată una dintre închisorile CIA", scriu jurnaliştii de la "The Guardian".  "Închisoarea" din Bucureşti Un fost oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane susţinea acum doi ani, într-un articol din New York Times, că una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată, situată "pe o stradă aglomerată din Bucureşti". Fostul şef al unei baze europene ale agenţiei, Kyle D. Foggo, poreclit "Dusty", susţinea că, în martie 2003, i s-a cerut ajutorul pentru înfiinţarea unor închisori secrete pentru cei mai periculoşi terorişti ai lumii. Foggo ar fi supravegheat construirea a trei centre de detenţie, unde urmau să fie închişi câte cinci-şase deţinuţi. O clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti, un imobil dintr-o regiune izolată din Maroc şi o a treia în afara unui oraş din fostul bloc sovietic ar fi fost locurile alese. Fostul oficial CIA a povestit că închisorile erau făcute astfel încât deţinuţii să nu îşi dea seama unde se află. Un dialog halucinant despre "invitaţii" guvernului Preşedintele companiei newyorkeze Richmor, Mahlon Richards, a dat explicaţii în instanţă despre colaborarea cu guvernul american. El a spus că avionul Gulfstream transporta "personal guvernamental şi invitaţi ai acestuia". "Invitaţi?", a întrebat judecătorul Paul Czajka. "Invitaţi", a confirmat Richards, adăugând că Richmor a primit complimente pentru serviciile asigurate. "De către invitaţi", a întrebat judecătorul, iar răspunsul a fost clar: "Nu de către invitaţi, de către guvern". Despre aşa-zişii invitaţi, Richards a mai spus că erau erau îmbarcaţi şi plimbaţi prin toată lumea deoarece guvernul îi considera "băieţi răi". VEZI AICI stenograma discuţiei din instanţă.