Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDALOS. Încă o minciună marca „Ponta”. Indemnizaţii de milioane de lei pentru revoluţionari
SCANDALOS. Încă o minciună marca „Ponta”. Indemnizaţii de milioane de lei pentru revoluţionari

SCANDALOS. Încă o minciună marca „Ponta”. Indemnizaţii de milioane de lei pentru revoluţionari

După ce a declarat, în plenul Cameri Deputaţilor, că dacă va ajunge premier va tăia banii revoluţionarilor, pe motiv că i-au câştigat "necinstit", prim-ministrul Victor Ponta vrea să le dea revoluţionarilor care nu au fost răniţi sau nu au pierdut pe cineva din familie la Revoluţia din 1989 - mii de lei pe lună.

11.200 de revoluţionari „luptători” şi 3.730 de „luptătoti suspendaţi” de la plată până la finalizarea cercetărilor penale aflate în curs de desfăşurare la DNA ar putea primi din nou venituri lunare consistente de la stat, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe masa Guvernului.
Şi, ca să aibă bani pentru plata indemnizaţiilor acestora, Executivul vrea să diminueze cu 10% indemnizaţiile reparatorii ale urmaşilor  Eroilor Martiri, adică a celor decedaţi la Revoluţie, a răniţilor şi a reţinuţilor. În plus, se vrea diminuarea cu 29% a sumei prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat şi reeşalonarea sumei pentru perioada 2012-2016.
Decizia a fost luată chiar după ce Victor Ponta a devenit premier, asta chiar dacă înainte de a fi numit acesta declara că, dacă va ajunge prim-ministru, va tăia indemnizaţiile revoluţionarilor.
Astfel, pe  23 ianuarie, anul acesta, în timpul unei şedinţe a Camerei Deputaţilor, Victor Ponta, pe atunci doar preşedinte al PSD, a făcut un apel public către premierul de la acea vreme, Emil Boc: „Domnule prim-ministru, vă rog să nu le daţi revoluţionarilor banii înapoi, bani pe care i-au obţinut necinstit. Dacă-i daţi dumneavoastră, o să-i tai eu. Mulţumesc". Nici Emil Boc şi nici Mihai Răzvan Ungureanu nu le-au dat banii înapoi revoluţionarilor. Numai că, ajuns premier, Victor Ponta e aproape să facă exact pe dos de cum a promis.
Indemnizaţie de 2.117 lei pe lună
7.480 de revoluţionari cărora li s-au tăiat indemnizaţia lunară ar urma să primească 2.117 lei timp de şase luni.
Dacă decizia va fi luată, Executivul va trebui să aloce 95.010.960 de lei, pentru a suporta noile chletuieli, se precizează într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 aflat pe masa Guvernului Ponta.
Cum justifică Executivul noile indemnizaţii
Guvernul susţine că noua măsură este necesară pentru că 90% din beneficiarii legii 341/2004, cărora li s-au tăiat banii de revoluţionr,  nu îşi pot asigura hrana zilnică şi medicamentele, acest venit fiind singura sursă de finanţare.
„75% sunt cu vârsta înaintată şi grav bolnavi” şi au rate la bancă, iar unii au fost disponibilizaţi. Acestea sunt alte motive invocate de Executiv pentru repunerea în drepturi a celor care nu au fost răniţi la Revoluţie sau nu au un membru al familiei decedat.
Vezi AICI cum vrea să modifice Executivul legea prin care se acordă indemnizaţii revoluţionarilor.
Citiţi şi:

  • Boc a cerut verificarea indemnizaţiilor pentru revoluţionari
  • A devenit revoluţionar la 5 ani, iar fratele său la 11 ani. Drama a doi copii împuşcaţi de militari în decembrie ’89
  • EVZ vă prezintă lista cu numele revoluţionarilor care au colaborat cu Securitatea
  • Ajunge! Stop falşilor revoluţionari şi privilegiilor aberante
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.