Prezentate drept un real succes de Viorica Dăncilă, cele șase luni în care România a deținut președinția rotativă a UE în prima jumătate a lui 2019 sunt o perioadă controversată la nivel internațional. Guvernul condus de Viorica Dăncilă este acuzat că ar fi primit o sponsorizare de la Coca Cola, lucru pe care ombudsmanul european – adică varianta continentală a Avocatului Poporului – îl investighează acum.

Pe contul oficial de Twitter al instituției, se arată că „în urma unei plângeri, am deschis o investigație împreună cu Consiliul European referitoare la sponsorizările primite de președințiile consiliului din partea firmelor private”.

Totul ar fi pornit de la o plângere a unui ONG care a reclamat faptul că România a primit o sponsorizare de la Coca Cola. „Nu este normal ca acest lucru să se întâmple când, de exemplu, s-au hotărât lucruri importante în ceea ce privește legile reciclării”, au spus reprezentanții Foodwatch, ONG-ul cu pricina.

Finlanda, țara care a preluat președinția de la România, a anunțat deja că singura companie care o sponsorizează în această privință este BMW.