SCANDAL DE CORUPŢIE LA Poliţia Tăndărei. Agenţii de poliţie care au luat şpăgi, cercetaţi penal

SCANDAL DE CORUPŢIE LA Poliţia Tăndărei. Agenţii de poliţie care au luat şpăgi, cercetaţi penal

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au început urmărirea penală faţă de cei tre agenţi de circulaţie cercetaţi pentru luare de mită. Ieri, procurorii şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut percheziţii la sediul Poliţiei Oraşului Ţăndărei şi acasă la subofiţerii cercetaţi.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Costin Rovilian Clinciu, pentru cinci situaţii de luare de mită, fals intelectual (cinci acte matariale) şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. De asemenea, s-a dispus punerea în mişcare şi faţă de Daniel Olteanu, pentru luare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu şi pentru Laurenţiu Dan Mihale, acuzat de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în cursul zilei de astăzi,  cei trei, aflaţi în stare de reţinere, urmează a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2014, inculpaţii, lucrători de poliţie în cadrul Poliţiei oraşului Ţăndărei, au cerut şi primit bani şi alte foloase materialede la şoferii pe care i-au oprit în trafic pentru a nu le aplica acestora amenzi în urma abaterilor săvârşite.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, în cursul anului 2014, Clinciu şi Olteanu, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au completat în fals mai multe procese-verbale de contravenţie prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, un exemplar al procesului verbal fiind distrus ulterior de către aceştia, fără a fi comunicat persoanelor sancţionate.

În cursul lunii noiembrie 2013, Olteanu şi-a exercitat necorespunzător atribuţiunile de serviciu şi nu a întocmit dosar de cercetare penală pentru a stabili împrejurările în care s-a produs vătămarea corporală a unei persoane, prin activitatea sa producându-se o vătămare a intereselor legale ale acesteia.

Totodată, în cursul anului 2014, Clinciu s-a prezentat la mai multe licitaţii publice, în calitate de reprezentant legal al unei societăţi comerciale şi a încheiat mai multe documente de achiziţie a unor autovehicule, acte incompatibile cu funcţia deţinută.

Ieri, au fost făcute percheziţii domiciliare în şapte locaţii situate în judeţul Ialomiţa, din care una la sediul Poliţiei oraşului Ţăndărei.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Ialomiţa şi al Serviciului Român de Informaţii

DGA a testat polițiștii 

Potrivit bilanțului Direcției Generale Anticorupție, pentru anul 2014, pentru prevenirea corupției, la nivel naţional au fost organizate în cadrul structurilor MAI 4.990 activităţi de informare şi instruire (+62% comparativ cu anul 2013) la care au participat 106.371 angajaţi ai M.A.I. (+64%). Ca urmare a eforturilor susţinute pentru derularea acţiunilor de informare şi instruire anticorupţie, au fost consemnate 210 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat D.G.A. atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.

Referitor la lucrătorii M.A.I. care au desistat încercări de mituire din partea altor persoane, numărul acestora a crescut cu 11% comparativ cu anul precedent.

În baza O.M.A.I. nr. 256/2012 privind procedura de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului, în anul precedent, lucrătorii D.G.A. au efectuat 137 teste de integritate profesională – 133 cu rezultat pozitiv (în sensul că lucrătorii M.A.I. testaţi au dat dovadă de integritate) şi 4 cu rezultat negativ. Aceste teste au vizat 148 lucrători ai ministerului (doar 6 dintre aceştia au primit sume de bani sau foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu). În situaţia testelor de integritate cu rezultat negativ au fost sesizate structurile de Parchet competente teritorial pentru a dispune cu privire la oportunitatea efectuării de acte procedurale.