Nu vă chinuiţi să citiţi dacă aveţi nevoie de ochelari de vedere şi nu dormiţi pe burtă.
Primele riduri încep să apară după 20 de ani, în jurul gurii şi al ochilor. O persoană supărată va avea mai multe riduri pe frunte, între sprâncene, la colţul ochilor şi în jurul gurii. Experţii americani citaţi de publicaţia americană „WebMD“, dar şi medici români vă învaţă cum să vă protejaţi mai bine pielea de riduri.
> PURTAŢI OCHELARI DE VEDERE, ÎN LOC SĂ VĂ CHINUIŢI SĂ CITIŢI. Mişcările faciale repetate suprasolicită muşchii faciali, ducând la formarea unor „şanţuri“ la suprafaţa pielii. Acestea se pot transforma în riduri. Medicii vă mai sfătuiesc să purtaţi ochelari de soare, deoarece vă protejează pielea din jurul ochilor.
„Cei care nu poartă ochelari cu dioptrii potrivite tind să strângă mereu ochii ca să vadă şi, astfel, se formează riduri în jurul ochilor“, explică Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală. > DORMIŢI PE SPATE. Dacă vă odihniţi în anumite poziţii în fiecare noapte, puteţi face riduri fine care, în timp, nu dispar după ce vă ridicaţi, susţin specialiştii de la American Academy of Dermatology. > MÅNCAŢI MAI MULT PEŞTE. Acesta, în special somonul, este o sursă foarte bună de proteine, care protejează pielea, dar şi de acizi graşi esenţiali Omega 3. Acizii graşi esenţiali hrănesc pielea şi o menţin tânără, susţine dermatologul Nicholas Perricone. > CONSUMAŢI VITAMINA C. Aceasta îmbunătăţeşte producerea colagenului şi calmează inflamaţiile, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Tulane University. „Fructul kiwi este foarte bogat în vitamina C, care are rol de antioxidant. Măştile făcute în casă din produse bogate în vitamina C (kiwi, roşii) nu funcţionează decât dacă le folosiţi în maximum 20 de minute de la tăierea produselor, pentru că vitamina se oxidează foarte repede în contact cu aerul“, afirmă Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. > CONSUMAŢI CACAO ÎN LOC DE COFEINĂ. Cacaua conţine două substanţe (epicatecină şi catecină) care îmbunătăţesc circulaţia la nivelul celulelor din piele.
> NU VĂ SPĂLAŢI PREA DES PE FAŢĂ. Altfel, riscaţi să lăsaţi pielea fără bariera naturală de ulei care o protejează de riduri. Folosiţi produse care protejează pielea sau săpunuri speciale pentru faţă. PE VÅRSTE Cum apar ridurile
După vârsta de 20 ani apar primele riduri fine pe frunte, între sprâncene şi zona externă a ochilor. „După 30 de ani apar riduri în jurul buzelor şi al nasului, dar şi riduri denumite «laba gâştii». Peste 40 ani apar şănţuleţe proeminente pe frunte, în jurul ochilor şi la colţurile gurii. Există 60 de muşchi ai tristeţii şi doar 13 pentru râs. De aceea, buna dispoziţie şi optimismul pot întârzia apariţia ridurilor“, explică Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Cauzele apariţiei ridurilor sunt expunerea la soare, fumatul, abuzul de alcool, cafea şi grăsimi ori zahăr.