Evenimentul Zilei > Actualitate > Şase paşi pentru a vă menţine silueta pe timpul iernii
Şase paşi pentru a vă menţine silueta pe timpul iernii

Şase paşi pentru a vă menţine silueta pe timpul iernii

Faceţi mişcare de câte ori aveţi ocazia şi nu mâncaţi mai mult de două feluri la o masă. Nu consumaţi dulciuri după prăjeli şi evitaţi carbohidraţii şi alcoolul în exces seara.

Dacă ţineţi la siluetă, anotimpul rece vă poate pune beţe în roate. Şi asta nu numai din cauza sărbătorilor, ci şi din cauza faptului că vremea rece vă poate afecta rutina de exerciţii fizice şi vă poate determina să consumaţi mâncăruri bogate în calorii.

"Iarna tendinţa este de a mânca mai mult, mai gras, mai dens, mai multe dulciuri, de tipul ciocolatei sau al prăjiturilor, pe de o parte, pentru a ne păstra căldura corporală şi, pe de altă parte, pentru a ne asigura energia necesară", precizează Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.

Pentru a ţine în frâu tendinţa de îngrăşare din timpul iernii, ţineţi cont şi de următoarele sfaturi.

1. Respectaţi mesele principale

"E bine să încercăm să mâncăm regulat, trei mese echilibrate pe zi, nu două mese mai consistente. Trebuie să încercăm să consumăm mai multe proteine dimineaţa şi seara, iar la prânz carbohidraţi", sfătuieşte nutriţionistul Ionuţ Ştefan.

Carbohidraţii, de tipul cartofilor, orezului, sau lintei, sunt cei care ne dau energia necesară în timpul zilei. Dacă sunt consumaţi seara, ei sunt folosiţi de organism pentru a crea depozite de grăsime.

Seara este recomandat să consumaţi proteine slabe de tipul peştelui, spanacului sau ciupercilor, iar dimineaţa puteţi opta pentru proteine grase (caş caval, ouă, unt, măsline).

"Consumaţi legume la orice masă, în asociere cu proteinele şi carbohidraţii", recomadă specialistul în nutriţie.

Puteţi opta inclusiv pentru murături, care, chiar dacă nu au foarte multe vitamine, ajută tranzitul intestinal.

Între mese puteţi consuma fructe, cel puţin cu 30 de minute înainte sau după masă. Altfel acestea vă pot afecta digestia.

2. Nu mergeţi înfometaţi la petreceri sau în oraş

Atunci când mâncăm în altă parte decât acasă, putem acumula cu 40% mai mlte calorii decât în mod normal, sugerează un studiu citat de portalul medical WebMD.com.

Pentru a vă diminua apetitul pentru mâncărurile bogate în calorii, servite de obicei la petreceri, este indicat să nu săriţi peste nicio masă din ziua respectivă şi poate să mâncaţi un fruct înainte. La petrecere este indicat să nu consumaţi mai mult de două feluri de mâncare şi să evitaţi desertul după mâncărurile grase sau prăjite.

"Combinaţia dulce-grăsimi duce la formarea trigliceridelor, care se depun", explică specialistul.

3. Savuraţi mâncarea

Stomacul are nevoie de câteva minute pentru a trimite către creier anumite semnale ce ţin de digestie şi de saţietate. "Dacă doar ne uităm la mâncare timp de 10 minute, punem tubul digetiv în alertă, care începe deja să secrete enzimele specifice digestiei", spune nutriţionistul.

Dacă mâncăm repede, fazele digestive nu sunt parcurse corespunzător, iar mâncarea ajunsă în stomac începe un proces anevoios de digestie.

4. Consumaţi multe lichide

Hidratarea corespunzătoare a organismului are un rol important în menţinerea greutăţii corporale.

"Dacă nu consumăm suficiente lichide, metabolismul nostru este mai lent. În consecinţă, grăsimea se depune mai uşor", avertizează nutriţionistul.

Puteţi consuma ceaiuri de orice tip (cu excepţia celor anti-adipoase, care deshidratează) sau sucuri bogate în vitamina C.

5. Fără băuturi tari

Băuturile alcoolice au un conţinut foarte ridicat de calorii şi pot contribui foarte uşor la creşterea în greutate, mai ales dacă sunt consumate seara. Cele mai nocive sunt băuturile cu alcool de peste 40 de grade, precum votca, lichiorul sau whisky-ul. Beţi un pahar cu apă sau suc dietetic înainte şi după fiecare băutură alcoolică pentru a dilua alcoolul şi a limita consumul.

6. Faceţi mişcare

Stabilirea unui program regulat de fitness este esenţial pentru a reuşi să vă menţineţi greutatea. Exerciţiile fizice vă ajută nu doar să ardeţi calorii, dar şi să vă îmbunătăţiţi imaginea de sine.

De asemenea, este ideal să faceţi mişcare ori de câte ori aveţi ocazia: plimbaţi-vă în pauza de masă şi după cină, urcaţi pe scări în loc să luaţi liftul.

"Dacă nu consumăm suficiente lichide, metabolismul nostru e mai lent. În consecinţă, grăsimea se depune mai uşor. Puteţi consuma ceaiuri de orice tip (cu excepţia celor anti-adipoase) sau sucuri bogate în vitamina C."

IONUŢ ŞTEFAN, consultant în nutriţie la cabinetul MC2 din Bucureşti

  • Aflaţi AICI 5 motive pentru care ne îngrăşăm în perioada rece