Şase astronauţi vor petrece Crăciunul în spaţiu | MULTIMEDIA

Şase astronauţi vor petrece Crăciunul în spaţiu | MULTIMEDIA

Trei astronauţi au ajuns ieri pe Staţia Spaţială Internaţională. Echipajul a dat emoţii celor de la sol, după ce, timp ce câteva ore, legătura dintre centrul de comandă şi navetă a fost întrerupt. Pe staţie au fost întâmpinaţi de alţi trei astronauţi.

Astronauţii Dmitry Kondratyev (din Rusia), Catherine Coleman (SUA) şi Paolo Nespoli (Italia) au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale prin capsula rusească Soyuz.

Cei trei membri ai Expediţiei 26 au decolat miercuri, 15 decembrie, din Kazakhstan, la bordul capsulei Soyuz. La scurt timp după ce au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, unde se aflau alţi trei astronauţi, a avut loc o ceremonie tradiţionale de întâmpinare a noilor "musafiri", a fost organizată o videconferinţă cu oficiali şi membri ai familiei, iar la scurt timp li s-a făcut un tur al staţiei şi li s-au prezentat procedurile de siguranţă.

Membrii Expediţiei 26 Foto: NASA

Până la sosirea celor trei astronauţi, pe Staţia Spaţială Internaţională se aflau comandantul expediţiei Scott Kelly, alături de inginerii Alexander Kaleri şi Oleg Skripochka. Aceştia se află în spaţiu din luna octombrie şi vor reveni pe Pământ în luna martie. Aterizarea lor este programată tot pe teritoriul Kazakhstanului.

În ceea ce priveşte noul echipaj, acesta va sta pe staţie până în luna mai a anului viitor. Cei şase astronauţi vor petrece Crăciunul şi Revelionul în spaţiu.

Primul Crăciun în spaţiu a fost sărbătorit de echipajul de pe Apollo 8. Frank Borman, Jim Lovell şi William Anders au fost primii oameni care au petrecut Crăciunul în spaţiu. Misiunea loc a început pe 21 decembrie şi s-a încheiat pe 27 decembrie. Ei au realizat o transmisie în direct, din spaţiu, în ziua de Crăciun, iar programul a fost urmărit la televizor şi la radio de aproape un miliard de persoane.

<object width="610" height="400"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/skSbdBo15vQ?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/skSbdBo15vQ?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="400"></embed></object>

Tot ei au fost primii care au orbitat în jurul Lunii, în Ajunul Crăciunului. Aceasta este una dintre fotografiile făcute pe 24 decembrie 1968, de echipajul Apollo 8: Foto: NASA

După ei, a urmat echipajul misiunii Skylab 4, din 1973, format din Gerald Carr, William Pogue şi Edward Gibson. Pentru a reda puţin din atmosfera de Crăciun, cei trei au făcut un brăduţ din recipiente de mâncare.

Următorul Crăciun sărbătorit în spaţiu a avut loc 22 de ani mai târziu, de astronautul John Blaha, la bordul staţiei Mir. Acesta a petrecut sărbătorilor alături de ruşii Valery Korzun şi Alexander Kaleri. Korzun avea să mai petreacă un Crăciun în spaţiu, alături de colegul său Michael Foale, iar la rândul său, Foale a mai primit o misiune în spaţiu, tot în perioada Crăciunului, în 1999.

Primul Crăciun pe Staţia Spaţială Internaţională a avut loc în anul 2000, cu membrii Expediţiei 1. Astronauţii Bill Shepherd, Yuri Gidzenko şi Sergei Krikalev au petrecut Crăciunul vorbind cu familiile şi deschizând cadouri.

Alte două echipaje au petrecut Crăciunul pe Staţia Spaţială, respectiv cei care au făcut parte din Expediţia 4 şi 6.

Ne puteți urmări și pe Google News