Actualul preşedinte, PRM-istul Corneliu Bichineţ, filosof de meserie şi pasionat incurabil de muzica fanfarelor, îşi va disputa „supremaţia“ peste judeţ cu vicepreşedintele Vasile Mihalachi, membru PSD şi specialist în creşterea vacilor cu lapte.

După ce au făcut echipă vreme de
patru ani, cei doi nu vor să renunţe la scaune. Chiar dacă în cursa electorală s-au mai înscris şi alţi aspiranţi la funcţie, în sondajele de opinie ei rămân lideri. Aşadar, cel mai sărac judeţ din Uniunea Europeană este disputat de doi politicieni nonconformişti: un PRM-ist pasionat incurabil de muzica fanfarelor, Corneliu Bichineţ, şi un PSD-ist, Vasile Mihalachi, specialist în creşterea vacilor cu lapte. El a rămas cunoscut populaţiei Vasluiului prin expresia neaoş moldovenească cu care s-a adresat întotdeuna colegilor demnitari sau subordonaţilor: „Uăi, băieţi!“.


I se spune „folcloristul“, pentru că în
cei patru ani de mandat Corneliu Bichineţ, fost senator (2000-2004), le-a dezvăluit vasluienilor, înaintea abilităţilor lui administrative, calităţile sale artistice.

Faptul că în cei patru ani de mandat a
cutreierat toate satele judeţului, mai cu seamă acolo unde se punea la cale o manifestare culturală, o inaugurare sau o petrecere cu lăutari, îşi arată acum roadele. „Bietul preşedinte de CJ“ Corneliu Bichineţ, recunoscut pentru umorul cu care a sacrificat de multe ori discuţii serioase din şedinţele publice pentru bancuri sau amintiri ilare din copilărie, a căpătat atâta popularitate cât să nu aibă mari emoţii la scrutinul ce urmează. Bichineţ, om de bază al lui Vadim Tudor în structura centrală a PRM-ului, a avut un mandat liniştit, dar în cursul căruia judeţul nu a scăpat de sărăcie şi nici investitorii pe care i-a promis.

Zootehnistul Vasile Mihalachi a
făcut echipă cu Bichineţ, de aceea niciunul dintre ei nu se poate lăuda sau jena în faţa electoratului decât cu aceleaşi împliniri şi, respectiv, cu aceeaşi serie de eşecuri.

CORNELIU BICHINEŢ


Vârstă:
51 de

Familie: căsătorit

Profesie şi studii:
profesor de filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi

Apartenenţa politică:
membru PRM

Carieră:
1983-2000: profesor de liceu; 2000-2004: senator; 2004-prezent: Preşedinte – CJ Vaslui;

Avere:
30 hectare, 1.000 mp teren la Vatra Dornei, 6.000 mp teren la Negreşti şi două case, una mare de 338 mp, o icoană de la bunici „inestimabilă“, acţiuni de 25.000 de lei şi 160.000 de lei datorii

Puncte tari: împrumut pentru refacerea drumurilor, onest

Puncte slabe:
petrecăreţ, superficial, compune şi recită poezii în şedinţe

VASILE MIHALACHI


Vârstă:
60 de ani

Familie:
căsătorit

Profesie şi studii:
inginer zootehnist, Facultatea de Zootehnie, Iaşi

Apartenenţa politică: PSD

Carieră:
1974-1977 – şef Ferma CAP Zapodeni; 1977-1992 – director Complexul de vaci cu lapte Negreşti; 1992-2000 – vicepreşedinte CJ Vaslui; 2000-2004 – deputat; din 2004- vicepreşedinte CJ Vaslui

Avere: 15 hectare de pământ arabil, o casă, un Mercedes din 2001, un camion Raba, un tractor, 15.000 de lei dintr-o tranzacţie imobiliară
Puncte tari:
onest

Puncte slabe:
populist, şi-a angajat fiica la CJ Vaslui