Analiştii chestionaţi de Societatea Academică Română (SAR) văd necesară îngheţarea salariilor în sectorul public pentru întregul an şi contractarea unui împrumut de la FMI.
Aceştia consideră că Guvernul nu va reuşi în acest an să reducă semnificativ deficitul bugetar faţă de nivelul din 2008.
Doar doi analişti din cei 13 chestionaţi de SAR cred că guvernul va fi în stare să îşi atingă obiectivul de deficit bugetar, media prognozelor fiind de 4,4% din produsul intern brut (PIB).
Analiştii sunt de părere că guvernul ar trebui să întărească controlul asupra cheltuielilor publice, mai ales asupra celor curente şi de personal, "mergând până la îngheţarea salariilor în sectorul public pe întreg anul 2009", se arată în raportul SAR.
Creşterea salariilor, "o ameninţare serioasă" Creşterile de salarii şi pensii promise în ultimii doi ani, în combinaţie cu o creştere economică redusă în 2009, sunt "o ameninţare serioasă" pentru sustenabilitatea deficitului bugetar în acest an, susţin analiştii SAR.
Pensiile, cea mai mare pondere în deficit Potrivit aceluiaşi raport, cea mai importantă componentă (40%) a deficitului bugetar din 2009 provine din aplicarea graduală a majorărilor de pensie.
"Pensiile totale, cu majorări cu tot, au ajuns să reprezinte nu mai puţin de 8% din PIB, dacă toate promisiunile ar fi să se aplice", arată raportul.
Mai mult, majorările salariale pentru profesori ar duce nivelul salariilor din sectorul public la 7% din PIB, faţă de 6,5% în prezent, estimează analiştii SAR, în condiţiile în care beneficiile pentru diverse categorii sociale, ca venitul minim garantat, indemnizaţiile pentru mame sau alocaţiile pentru copii, ar putea ajunge să reprezinte 1,2% din PIB în 2009, faţă de 0,5% în prezent.
Bugetul multianual, soluţie pe termen lung
Ca soluţie pe termen lung, analiştii SAR susţin proiectarea bugetară multianuală, pe patru ani, în loc de "între patru şi şase bugete pe an" în prezent.
Analişii susţin că, între cele 27 de state UE, în prezent mai există doar 6 ţări care se bazează mai puţin decât România pe sistemul de proiectare bugetară multianuală.
Mai mult, conform unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), România e pe locul 7 din 10 noi state membre UE în ce priveşte calitatea procedurilor bugetare.
Citiţi şi Nu scăpăm de criză fără bani de la FMI