Candidatura sa la Primăria Capitalei a fost respinsă de Biroul Electoral Municipal.
Cu toate că Biroul Electoral Municipal (BEM) i-a respins ieri candidatura, Sorin Oprescu a început campania electorală. O campanie dură împotriva „sistemului ticăloşit“, a „politicului care a îngenuncheat cetăţenii“ şi „care a adus găştile flămânde în Bucureşti“.
„Sistemul ticăloşit“, sintagmă folosită de Traian Băsescu, a fost înfierat şi de Oprescu, deoarece, susţine acesta, i-a blocat candidatura, „dispreţuind pe cei peste 60.000 de cetăţeni“ care au semnat pentru el. În această dimineaţă, Doctorul va contesta la Tribunalul Bucureşti hotărârea BEM şi va cere reverificarea semnăturilor depuse.
La 365 de semnături de candidatură
Motivul invocat de Biroul Electoral Municipal în respingerea candidaturii a fost următorul: din cele 40.420 de semnături de susţinere depuse, 4.982 nu au fost considerate valabile. Pentru validarea candidaturii ar fi fost nevoie de 35.803. BEM a validat doar 35.438. Astfel că Doctorului i-au lipsit 365 de semnături valabile. Semnăturile invalidate, a comunicat BEM, nu aveau ataşate seria şi numărul cărţii de identitate a semnatarului, ci doar codul numeric personal.
Pentru acest motiv au fost respinse cele mai multe dintre semnături. Oprescu susţine că BEM i-ar fi comunicat că doar 3.000 dintre cele aproape 5.000 invalidate au avut ca motiv trecerea codului numeric personal (CNP) în loc de seria şi numărul cărţii de identitate. Pentru restul nu ar fi primit o motivaţie. El consideră că nu e corect din partea BEM să-i blocheze candidatura pe motiv că nu a avut numărul necesar de semnături. „Am avut mult mai multe. Aproape 100.000 de semnături“, a precizat Oprescu. Pe cartea victimizării
Datorită acestei situaţii, Doctorul se simte „lucrat“ şi a acuzat faptul că cineva încearcă să-i blocheze candidatura. „Pe cine am supărat? L-am supărat cumva pe domnul Geoană? I-am supărat pe liderii celorlalte partide? De ce să le fie frică de Sorin Oprescu? Pentru că sondajele de opinie, mai toate, arată că sunt cu 20 de puncte deasupra celorlalţi candidaţi?“, s-a întrebat retoric Oprescu.
El susţine că „zvonuri“ şi „presiuni cu privire la blocarea candidaturii sale au apărut cu o seară înainte“, când i s-a spus că totul e o „înscenare“ şi că, „dacă se va trece de BEM, vor apărea alte contestaţii“ şi se va face totul pentru a fi blocat. „De ieri-seară începuse să se cristalizeze ideea foarte clară că vor să-l oprească pe Oprescu şi credeţi-mă că nu am elemente de paranoia“, a spus el.
Unii dintre liderii PSD susţin că se aşteptau la respingerea candidaturii lui Oprescu deoarece, după cum decurgea operaţiunea de strângere de semnături, acesta nu avea cum să le adune. Din acest motiv, una dintre explicaţ iile furnizate de ei cu privire la faptul că unele nume erau însoţite de CNP şi nu de seria şi numărul cărţii de identitate, ar putea fi acela că datele au fost luate din listele electorale permanente. Doctorul a negat speculaţiile conform cărora respingerea candidaturii sale ar fi fost un aranjament făcut chiar de el cu scopul de a ieşi onorabil din competiţie.
„Oprescu nu e o mazetă. Oprescu nu face jocuri“, a spus acesta. Pe cine avantajează retragerea lui Oprescu Scoaterea lui Oprescu din competiţie ar constitui un avantaj pentru toţi ceilalţi candidaţi. În lipsa acestui candidat independent, votul electoratului ar fi preponderent politic. S-ar opta, pur şi simplu, pentru Blaga - PDL, Diaconescu - PSD şi Orban - PNL. Prezenţa lui Oprescu, în schimb, ar introduce un element de personalizare a votului.
REACŢIE
Geoană dă vina pe PDL şi PNL
„Responsabilitatea pentru respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu aparţine stafului de campanie al acestuia“, consideră preşedintele PSD, Mircea Geoană. Acesta îi acuză pentru blocarea lui Oprescu pe Blaga şi Orban. „Dacă există cumva vreun joc malefic de a-l opri pe Sorin Oprescu, acesta vine numai de la cei de la care a luat voturi. Şi a luat, conform sondajelor noastre, în principal de la Vasile Blaga şi de la Ludovic Orban“, susţine preşedintele PSD, considerând că „ar fi nedemocratic ca un candidat cu notorietatea lui Oprescu să fie oprit astfel“.
Miron Mitrea, şeful de campanie al PSD, a comentat că prin respingerea candidaturii lui Oprescu „situaţia se simplifică“. „Mi-ar părea rău ca totul să se termine cu o decizie administrativă“, a încercat el să mimeze regretul. Mesaje de părere de rău au venit şi de la organizaţia condusă de Marian Vanghelie. „Este regretabil că această candidatură a fost respinsă pe cale administrativă din motive procedurale“, a comentat şi Ana Birchall, purtătorul de cuvânt al PSD Bucureşti.
COMPASIUNE ELECTORALĂ
PDL şi PNL vor să marcheze pe seama Doctorului
Candidaţii la Primăria Capitalei sau susţinătorii lor au încercat să puncteze electoral după respingerea lui Sorin Oprescu. Ludovic Orban, candidatul PNL, a încercat să se prezinte ca un al doilea Oprescu. El a spus că decizia de respingere nu este corectă „din punct de vedere moral“ şi a evitat să comenteze „detaliile tehnice“ referitoare la listele de susţinere.
Într-o apariţie televizată, având ca public-ţintă electoratul lui Oprescu, Orban a explicat: „Sorin Oprescu seamănă foarte mult cu mine, nici unul dintre noi nu ne pricepem să culegem scamele de pe costumele altora“. Mai mult, Orban a continuat paralela, reamintind episodul din 2005, când a fost împiedicat să candideze din partea Alianţei D.A. la Primăria Capitalei. Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, şeful de campanie al lui Vasile Blaga, crede că respingerea candidaturii lui Oprescu de către Biroul Electoral Municipal (BEM), coroborată cu refuzul PSD de a-l nominaliza pe Oprescu drept candidat, demonstrează că lupta pentru putere din PSD a devenit publică.
„Oprescu este vinovat pentru că ni l-a prezentat pe Vanghelie ca fiind o persoană demnă de stimă. Este vinovat pentru că a girat cu propria credibilitate ascensiunea lui Vanghelie, ceea ce, de altfel, face acum şi Cristian Diaconescu. Vanghelie a ajuns să fie, dacă nu numărul 1, cel puţin numărul 2 în PSD“, a explicat Negoiţă. În corul celor care îl compătimesc pe Băsescu a intrat şi candidatul PC Codrin Ştefănescu, care a invocat existenţa unei conspiraţii politice“. În schimb, candidatul PIN Cozmin Guşă este de părere că singurul vinovat pentru această situaţie este Sorin Oprescu şi că decizia BEM este justificată.
Oprescu a contestat decizia BEM
Senatorul Sorin Oprescu a depus, în această dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, contestaţia la hotărârea Biroului Electoral Municipal (BEM) de a-i respinge candidatura la funcţia de primar al Capitalei. El a fost însoţit la Tribunalul Bucureşti de avocaţii săi.
El a precizat că va contesta hotărârea BEM atât pe fond, cât şi pe formă, şi a menţionat că avocaţii lui vor face apel şi la unele hotărâri ale unor Birouri Electorale Judeţene care au admis liste de semnături în cazul unor candidaţi independenţi chiar dacă acestea aveau trecut codul numeric personal în locul seriei cărţii de identitate.
Oprescu a spus că are încredere în justiţie şi de această dată, aşa cum a avut încredere şi în procesul declanşat de ordonanţele de urgenţă ale Guvernului când ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar fi încercat eliminarea sa de la conducerea Spitalului Unviersitar de Urgenţă.
Întrebat ce va face dacă acţiunea sa va fi respinsă şi la Curtea de Apel, Oprescu a spus: "O să merg înainte şi voi lua o hotărâre la rece". El a mai spus că nu l-a sunat nimeni, nici din PSD şi nici din alte partide, după ce BEM a decis invalidarea candidaturii sale. (Alexandra-Livia Dordea) ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 11:05 CITIŢI ŞI EDITORIALUL IOANEI LUPEA.